måndag 28 juli 2008

Textilt Collage "livsprojekt 5"...............

Tänk vad dessa små lappar sätter igång! Att ärva en hel handarbetsaffär har vållat många tankar. Att sedan ärva hela det textila arvet ger också funderingar..............vad skall det bli. Därav rubrikern Textilt Collage livsprojekt.
Att sedan försöka dokumentera och sammanställa detta är också på sitt sätt ett livsprojekt. Att det sedan sammanfaller med olika intressen är en fördel.
Nåväl att hitta ett helhetsperspektiv (holistiskt syn) kan vara både utmanande och spännande på sitt sätt. Holos kommer från grekiskan och betyder att verkligheten inte kan reduceras till egenskaper hos de mindre enheter som bygger upp helheten...........! Vilket i detta fallet är intressant med tanke på varje liten lapp i detta projekt. Så om ni läser detta rätt så är det inte varje del för sig som blir eller är en slutprodukt utan först när alla lapparna är sammansatta till en helhet som man ser helheten så att säga. Är du med?
Det blir då helheten mellan arvet, de som sitter på varje lapp, tanken bakom hela arbetet i helhet och i delar, vilket innebär att detta arbetet är en process från någonting till någonting. Alltså från min mormors generation till min mammas generation, till min generation och sedan vidare till mina barnbarn. Hela arbetet spänner från mitten på 1800-talet och fram till idag 2000-talet. Bara detta är hissnande...........

Lite till om det holistiska (helhetssynen)..........enligt denna vetenskapen så hänger vi alla samman, såväl i det lilla som i det stora. Det har också med framtidstro att göra. Viljan att lära oss, viljan att motivera oss själva, delaktighet, engagemang. Att ta egna initiativ och att ta tillvara. Det sägs att alla som skapar mår bättre, har roligare, är nyfiknare - jag undrar om det stämmer? Då borde vi kanske ordinera olika former av skapande än mer om det håller oss friskare. Foto, broderi, sömnad, måleri, teckning, musik ja alla de fria konstarterna. De borde ju komma först och sedan allt det andra (är du med) och alla som arbetade med just detta borde vara de välbetalda i samhället, eller??

Då borde alla organisationer ha kreativa skapande kontor, möjligheter till aktiviteter för de anställda som verkligen gör dem friskare, stötta all form av kreativitet och skapande, eller?

Så till det lilla tygstycket, en del av mormors duk, lite franska broderier, handknypplad spets, några odlade pärlor, en lite större pärlemorknapp, samt en liten brosch från slutet av 1800-talet och mormors tid.

Inga kommentarer: