torsdag 11 september 2008

Minia-Art-Quilt........."livets cirklar"

Ibland så kan man hitta sådant man glömt i sina gömmor. Jag hittade ett broderi som jag gjort för sisådär 40 år sedan, då jag tänkte att jag skulle sätta igång på allvar. Men det var mycket annat som kom emellan. Barn, familjeliv, arbetsliv och när jag gjorde denna tänkte jag på arbete, relationer och hälsa. Den gången visste jag inte att jag skulle arbeta så mycket med dessa tre begrepp som jag gjort. Att få dem att gå ihop, att få dem att vara samstämmiga både för mig själv och i det yrkesliv som jag arbetat inom.

Så dagens Mini-ARt-Quilt bild får alltså representera begreppen "arbete, relationer och hälsa" och det står också min betraktelse för idag.

Arbete, arbete eller arbete det är frågan! Lönearbete, betungande påtvingande arbete eller lustfyllt arbete.............betalt eller obetalt! Det är många timmar som läggs på våra arbete både frivilligt och ofrivilligt. Det är en "konst" att skapa meningsfullt arbete och dessutom få betalt för detta. Jag har genom åren studerat alla dessa som har haft och har meningsfullt arbete och en sak har dom gemensamt, dom är genuint intresserade, dom är aktivt medarbetande och sedan är dom barnsligt roade.

Relationer, inom familjen, vänkretsen, arbetsplatsen, fritiden, relationer från dåtid och relationer i nutid.............viktiga att underhålla, viktiga att odla, och viktiga att tänka igenom. Vem eller vilka "investeriar vi i tid", vem eller vilka är ett måste, vem eller vilka tar vår energi, och vem eller vilka önskar vi skall vara mer aktiva. Bra funderingar och bra svar kan vi få av oss själva. De viktigaste relationerna är inom familjen och då menar jag inte bara "kärnfamiljen" utan även våra föräldrar, morföräldrar, och de närmaste. Den tid vi ger, den tid får vi också tillbaka.

Hälsa, och här är det också lite knepigt för det är både fysisk och psykisk hälsa. Den hälsan som gör ont i kroppen och den hälsan som sitter i sinnet. De brukar gå hand i hand. En sak tror åtminstone jag, har vi en positiv (säker, besätmd, aktivt intresserad, bejakande betyder positiv) inställning så går livet lättare, med det menar jag inte att vi skall slå bort allt med en klackspark. Utan kanske mer tänka igenom och försöka intala oss positiva attityder och en positiv inställning.

Det var min betraktelse kring ett gammalt broderi, men också en gammal fråga som roat mina tankebanor genom åren!

2 kommentarer:

Gunnels blog sa...

Fin liten quilt med härligt broderi. Och som alltid såp kloka ord!

ewa-christine sa...

Tack Gunnel och tack för du tar dig tid att skriva små kommentarer!