torsdag 27 november 2008

Det var en gång....................när jag var liten!

När jag var liten hade min mamma sytt en uppsättning sängkläder till min dockvagn och docksäng. Bara örngottet finns kvar. Ett litet i miniatyr.

Bomullsspetsar köptes i hela stycken mer eller mindre. De skulle räcka till flera lakan. Idag köper man i metervara om det finns kvar vill säga.

Tidningarna som lakanspetsen och örngottet ligger på har gulnat så fint och är från 80-talet. Det går ganska fort att de får "patina" dessutom är det riktigt roligt att läsa om gamla nyheter.

Vad jag nu kommer att tänka på är ju naturligtvis bäddutrustningen till mig när jag var liten, och till mina barn på 60-talet och 70-talet och tills idag. Inte ser jag någon som bäddar barnvagnen med bomullslakan idag. Tänk vad man arbetade förr med att stärka, tvätta tvätten vit, stryka och mangla. Dessutom så krusade man lakansbanden med en särskild krustång.

Ibland så blir det faktiskt bättre, men det är trevligt att tänka tillbaka och minnas.......och då konstatera att vi har det så bra idag!

3 kommentarer:

Gunnels blog sa...

Ja inte sant! Det är lätt att bli nostalgisk och tycka att det var så vackert, men vilket arbete !!! tänk om de visste om hur lätt vi har det idag med våra tvättmaskiner och torktumlare ;-)

Sarah sa...

Hej! Vilka vackra sängkläder! När jag läste din kommentar om allt maglande mm., måste jag berätta om en underbar ängel (med grått hår och knut i nacken) här i byn. Hon kommer hit en gång i veckan (hennes förslag) och hjälper mig med allt möjligt och naturligtvis med mina två vilda småbarn. =) När hon går hem på kvällen, tar hon alltid en titt i mitt torkskåp och blir glad över att det hänger massa sängkläder där... De packar hon med sig i en kasse och de återvänder några dagar sedan- manglade, släta, lyxigt lena... Sen är det bara lavendeldoften som saknas... Näst intill himlen tycker jag! =) Så lite bättre var det väl förr? ;-) Kram, Sarah

ewa-christine sa...

Vilken vardagslycka!!