På Gång.......

torsdag 28 augusti 2008

Inches..................................

Det blev 81 stycken. Var och en är olika och det var riktigt roligt att göra dessa små tingestar.
Nu återstår bara hur de skall monteras eller hur jag skall använda dem. Har ett par idéer, får se om de bär.

Nu åker jag till legoland ett par dagar, jag har aldrig varit där och det skall bli riktigt roligt!

onsdag 27 augusti 2008

Visa och berätta..................

Visa och berätta till eftervärlden är viktigt. I dagens samhälle så finns det inte så många vägar vi kan gå för att göra detta. Internet ger denna möjlighet. Alla trådrullarna i trä försvan, istället så kom plasten. Men känslan i en trärulle och dess text är speciell. Jag har en hel del av dessa gamla trärullar och njuter att jag kan ha och titta på dem.

Gamla fotoalbum, dessa klenoder där jag kan se modet, jag kan se hur den tiden gestaltade sig i form av kläder, medaljer, olika uttryckssätt som är så spännande att se. Små barn som kläddes som flickor med långa lockar, ja allt kan vi läsa i dessa gamla kort som fortfarande finns att finna i familjernas släkalbum.

Knappar igen, jag älskar dessa pärlemorknapparna, dess sidenmatta yta, dess färger, och att jag sedan dessutom har dem i alla storlekar glädjer mig extra. De är som guldmynt för mig.

Handskarna till sist. De smala, små, långa, ofantligt mjuka handskarna som jag tror man hade till bröllop. Jag är förbluffad över att de är så små och så tunna. Våra händer måste ha vuxit jättemycket bara på ett par generationer!

Till sist varför skall vi visa och berätta, jo jag tror att det är viktigt för eftervärlden att vi delar med oss av vad vi vet om olika saker, olika företeelser och olika seder och bruk. Tänk så spännande för våra barnbarnsbarn när dom får läsa om oss och om våra omsorger att teckna ner det som fanns och finns i hemmen i form av konst, hantverk, måleri, minnessaker. Jag har haft turen att ha en mamma som berättat och återigen berättat och svarat på alla mina frågor som var många. Jag hoppas att alla mina barnbarn läser detta en gång och gläds åt att jag tänkt på dem.
Jag hoppas att du gör det samma, tecknar ner, för det faller i glömska annars och ve det kan ju också skingras hela hem och hela familjetraditioner pga okunskap.
Lova mig att du dokumenterar din och din familjs historia på ett eller annat sätt och du skall se att du blir riktigt glad när du gjort det.

Känns som om hösten är här.................

Nu kan man snart krypa in och tända levande ljus, hösten är på väg. Samditigt så är det också skönt (även om jag gärna vill kunna sitta ute på kvällarna i värmen), skönt att krypa in och sy och forma mina lappar som också är också värmande!

Idag fyller barnbarnet sex år, jag minns min sexårsdag. Då fick jag en docka med röda kläder. Sedan fick jag två bollar för det var mycket modernt att bolla mot en vägg (gärna trebill). Jag drömde om att bolla med tre bollar som dom stora barnen gjorde. Och det lyckades jag med till sist. Idag bollar jag också med tre bollar, fru grannen började. Det är betydligt svårare idag än då minns jag.

tisdag 26 augusti 2008

Miniartquilts eller Quilties......!

Kärt barn har många namn säger man ju. Quilts, Miniartquilts, Quilties, små lapptecke, miniatyrlapptäcke, Art Quilts.........och man menar samma sak. Engelska ord varvas med svenska ord.

Sista bilden i denna "svit" och sammanfattningsvis kan sägas att alla fyra quiltarna var lika roliga att göra. I examensarbetet tillhörde det också att skriva ett uppsats som var mycket stimulerande att skriva. Samt en hel del skisser, som skulle nedtecknas och redovisas. Alla skisser hade jag gjort med min "sovande vänstra hand" som jag var mycket stolt att ha använt.

En av målen var också att försöka hitta ett personligt förhållningssätt till sin "konst" och jag tror att jag hittade en hel del som jag idag kan se som "min egen". Men jag har lagt ner oerhört mycket arbete och tid för att komma dit.

måndag 25 augusti 2008

Miniartquilt.............."Stilisera och dubblicera".......

I en av övningarna när jag gick i Linköping så skulle jag stilisera en bild. Jag valde "mitt bomärke" och gjorde en massa övningar som var intressanta. Till sist fastnade jag för denna formen och dublicerade bilden flera gånger. Det färdiga resultatet blev denna Mini-ARt-Quilt.

I höst fortsätter jag Textil formgivning och det skall bli spännande. Att gå från Textil design till formgivning kan ge nya infallsvinklar och nya kunskaper. Tänk man blir aldrig för gammal att lära. Så mina textila expepriment fortsätter alltså!

söndag 24 augusti 2008

Bomärke med variationer......

Ytterligare ett examensarbete, svårigheten är att variera samma detalj till att bli olika mönster. Här är det upprepning av en detalj. Det understa är dessutom genombrutet (syns om man närskådar) och sedan är det en guldslinga med pärlor.

En liten betrakelse i all enkelhet idag. En av mina döttrar berättade att en manlig bekant till henne sa -"män tänker klart en tanke, och då är den färdigtänkt".................tänk vad jag har funderat på detta. Intressant infallsvinkel så här i vardagslivet. Det ger en liten vink om många saker som tål att tänkas på!

lördag 23 augusti 2008

Mini-Art-Quilt "Bomärke-ett"


Idag visar jag ytterligare en Miniartquilt från Lindköping.

Här har jag använt knypplad spets (Udd och stad med Svenskt lingarn nr 40/2 med 5 par pinnar) när jag var 14 år. Knappen är från min duffel när jag var ung (13 år) och sedan så ville jag att bomärket skulle få efterföljare och då satte jag dit tre pärlor som skulle symbolisera detta.

En av de stora utmaningarna på denna utbildning var också att jag befriade vänster handen. Jag både tecknade och målade med min vänster hand, vilket jag inte gjort sedan jag var 7 år. Detta på grund av att när jag började skolan så fick man inte skriva med vänster hand. Detta fick till följd att man "band" vänster hand i stolen på baksidan och så tvingades jag att skriva med höger hand. Så skönt att man inte gör så idag med barn!




fredag 22 augusti 2008

Miniartquilt "Följ Linjen"................!

Min Miniartquilt "följ linjen" gjorde jag som ett av många examensarbete på Linköpings Universitet, Textilt uttryck i början på detta året.

Om du går in i närbild så ser du att det är figurer som går på en linje och du kan läsa linjen ungefär så här:
-"Ibland så ramlade jag, hoppade högt, och ibland tappade jag fotfästet litegran. Jag kände att jag var på väg och jublade, eller så satt jag vackert och gjorde som fröknarna sa, men vågade känna med stortån om det gick att göra på ett annat sätt. Ibland någon gång så vågade jag ta båda fötterna under ytan och ibland tom bara ha halsen ovanför vattenytan och ändå komma upp på fötter och jubla. Någon gång så tog jag JÄTTE-STORA-STEG och sprang mot något som gav mig en jättepuff till platt fall. Nya försök att hitta något därborta som gjorde att jag kände mig mycket liten - men ändå så VÄXTE jag.

I morgon så visar jag nästa arbete som jag gjorde. Hoppas du tycker det kan vara inspirerande att följa!

Samma "inches" med olika bakgrund......








Ibland är det kul att se hur en enda bild kan ta sig ut i olika miljöer!


tisdag 19 augusti 2008

En enda "inch"

Snart är dom klara - i den gröna färgen. En efter en så växer dom fram. Det är som att pussla med lappar för att se var just denna lilla skall få sin plats.
Det är precis samma sak som med "livet" här pusslar vi samman små händelser, upplevelser och sedan så har livet fått en viss riktning.

Idag har jag funderat på insikter och erfarenheter hur de vävs samman. Insikter gör jag när jag får en djupare förståelse av underliggande orsaker, eller hittar samband som är grundade på medvetet tankearbete. Erfarenheterna får jag genom att jag gör något, antingen arbetsmässigt eller av praktisk natur. När jag blandar insikter och erfarenheter så kan det bli både intressant och lärorikt.

Insikterna jag fått när jag gjort alla dessa små inchies är att jag tycker det är roligt att även här experimentera och se mångfalden komma fram. Erfarenhetsmässigt så finner jag nya vägar att göra mina övriga textila arbeten genom att skapa dessa små "tingestar". Nästa bild på de gröna små inchisarna blir när alla är klara, och det dröjer nog inte så länge.

måndag 18 augusti 2008

Glädjen av att skapa...................

Tack snälla fru grannen!
Ibland så är det så spännande att få lov att göra något som man aldrig gjort. Grannen målar och gör det jättefint. En riktigt duktig "målare" som ibland kasserar sina dukar. Jag fick en sådan kasserad duk som jag försökte att skapa något nytt av. Jag är nöjd med vad som blev, det var både intressant och lärorikt att testa att gå vidare. Det kallar jag "återbruk" också.

lördag 16 augusti 2008

Gamla minnen...........inchies!

Det är speciellt att sätta samman små "mini-minnen". Dessa små fyrkanter kan bli en hel berättelse..................

Berättarkonsten är en konstart som funnits i många hundra år, och nu i våra dagar så berättas inte så mycket om forna tider. Mina små inchies berättar små historier var och en, och jag hoppas att barnbarnen tar del av dessa små berättelser när tiden är mogen.

Mixed Media....."en tanke"

Glädjen att få använda många olika material är otroligt stimulerande. Ibland så kan papper vara intressant, ibland bara färg. Ibland är det textilt som lockar till att skapa. Rätt som det är så blandas alla olika material och då suddas gränser ut. Gränser mellan bara det textila, eller bara att måla, eller bara att tom i bland brodera. Dessa "mixade" arbeten gör att jag känner mig gränslös...............och det glir gränslöst spännande!

Jag har kommit fram till att jag blandar tekniker inom hand- och maskinsömnad, broderi- och färg, papper och textila material, ja i stort sett allt som man kan "sätta en nål i" som jag läst någonstans och som jag finner så "fyndigt". Nålen är mitt redskap.................

fredag 15 augusti 2008

En bild kan säga mer än 1.000 ord.....


En spännande vattenblänk från Gästrikland.

torsdag 14 augusti 2008

Återvinning............................

Uppfinningsrikedom, fiffighet, nytänkande eller återvinning...............spelar nog inte någon roll. Gästrikland bjöd på många olika upplevelser. Här är en av dem!

Blomma i mörker........................

Tänk vad blommor kan ge i skönhet. Bilden togs i totalt mörker sent i går kväll. En enda blomma kan glädja och sprida både värme och skönhet.

Efter en lång dag med massor av arbete och aktiviteter så kom belöningen!

onsdag 13 augusti 2008

Blå skönheter.....................

Dessa ljuvliga "tistlar" fanns i Gästrikland, jag fångade dem och nu har jag mycket glädje att titta på den blå färgen och tänka tillbaka till hela den underbara plantering som den stod i. Mina blå skönheter fotograferades livligt!
Ljag kom att tänka på blå timmen, blå himmel och blått hav, himmelsblå tankar, mareld...........och snart är hösten här. Hoppas att jag hinner bada i marelden innan den försvinner för denna gång.

Någon gång kanske denna bild blir något textilt, så jag sparar och tänker.................

måndag 11 augusti 2008

De växer och blir fler


Nu är de små delarna något fler än tidigare. Snart är projektet klart!

söndag 10 augusti 2008

Minnen

Sommarens sista sommarmånad, augusti. I sommar har jag ägnat mig åt att gå igenom alla minnen som jag har. Minnen i form av böcker, små porslinsföremål, knappar, smycken som kommer från min familj. Men också otroligt vackra textilier. Att dokumentera till kommande generationer känns för mig viktigt.

Har också försökt mig på att hitta en översättning på "minnen" och det är förmågan att lagra och återkalla självsliga föreställningar.......främst erfarenheter läste jag. Men också inlärda fackta som minnesanteckningar, och jag hittade minnesförlust, minneskonstnär, minneskunskap, hästminne, sifferminne, minnesbild men också hågkomst. Det fanns ord som minnesfragment, minnesvärld, barndomsminne, minneskapacitet, kärnminne, primärminne och skrivminne.

Det var en hel del och jag tycker att det är spännande att efterlämna ett internetminne från min släkt och mig................så att familjen minns. Men också dela mina minnen med andra likasinnade. Så håll tillgodo!

fredag 8 augusti 2008

Idag är det 080808....................!


Ett förunderligt datum idag.....................!

söndag 3 augusti 2008

Vad skall man med allt till..............?




Ja, vad skall man med allt till, den frågan ställer jag mig ofta. Men - det är så roligt att se vad som blir. Längst till vänster är det en liten bit som jag målat (ja det är beskuret) och sedan så var inspirationen där. När jag ser på bilderna så är varje bild en liten bit av den vik som jag bor vid.
Även dessa små "mini-arts" ligger för att bli något mer helt. Men det är inte klart ännu. Jag låter tiden mogna, sen kanske det blir vem vet någonting av det hela!

Nu åker jag iväg igen ett par dagar, denna gång till Gästrikland på ett broderisymposium. Det skall bli roligt.

lördag 2 augusti 2008

Den tredubbla triaden......................

Eller som den också kallas niorutan. Den finns med i alla religioner och även i den nordiska mytologin. Den står för fullbodan, uppnående, och det sägs vara ett oförstörbart tal. Den står också för manligt och kvinnligt. Jag har hittat mycket spännande från olika myter bland annat så inom den hinduiska tron så bildar kvadraten av nio bildar mandalan med 81 rutor och leder till och omsluter universum. Mandala är ett symboliskt diagram, tänkt eller utfört, i typiska former som en cirkel som omger en kvadrat med en central symbol som kan vara en figur. Man kan också se den som en symbol av världen. Många inom broderiet idag använder mandalan och jag hoppas att dom också lär sig symboliken runt omkring. Det finns mycket ätt både förstå och lära.
Mina nio små vinröda inchies var restbitar som var kvar från en miniartquilt som jag gjorde i våras. Det är roligt att även ta vara på de små miniresterna som blir och se om de kan bli någonting. Tyget är från 1920-talet och jag kan ibland tänka på de berättelser jag fått till mig från 20-talet. Men det får bli en annan gång.

fredag 1 augusti 2008

Textilt Collage "livsprojekt 09"


Ruta nummer nio. Samma som niorutan i lapptecken, samma som niorutan i ”feng shui” och niorutan i så många symboliska sammanhang.

Min fundering med denna ruta har varit ”vänskap” vad det verkligen innebär för mig. Vad jag kan göra för att vara en bra vän och vilka värden som är viktiga för vänskapen. Vi måste alla utgå från våra egna värderingar och våra egna förutsättningar. Det behöver vi hämta inom oss själva och då först kan vi dra nytta av vår unika förmåga. Eftersom vi har mer än vi anar inuti oss själva av kunskap, insikt, vilja, och intuition så handlar det om att lära oss att förstå oss själva i första han. Det gör vi dels genom våra värden, men också genom att våga ifrågasätta och ibland också försöka förstå ur en annan synvinkel. Jag har min erfarenhet, mina färdigheter, min kunskap och min personliga förmåga som hjälper mig i de flesta situationer. Min livskunskap har jag också och det är dels mina erfarenheter, men också mina slutsatser. Då jag tror att hela livet är min läroplan så är jag alltså fortfarande i min andra ungdom i läroprocessen! Det är märkligt att vi lägger ner så lång tid att lära ett yrke och så lite på vår egen personliga utveckling!! Vänskap för mig är mycket äkta, en djup respekt, att vänner inte behöver eller skall tycka lika, att vänner finns när de som bäst behövs. Att man som vän och i en vänskap bryr sig, lyssnar, ibland bara tyst, ger hjälp, försöker förstå, ifrågasätta, så får man förhoppningsvis tillbaka vänskap också.

Min livskunskap har givit mig många funderingar tillsammans med annan kunskap som jag förvärvat i form av utbildning och skolor av olika slag. En av de viktigaste insikterna har varit balans och harmoni. Det är SÅ SVÅRT ibland att jag tänker, hoppas att jag någon gång lär mig helt och fullt ut att skapa balans och harmoni både i min inre och yttre miljö. Den goda hälsan kommer ju innifrån, likaså balansen, harmonin, mina tankar. Jag vill vara en god ”lär-unge” så länge jag lever och så vill jag också kunna vara en god läro-mästare i det som jag förmedlar.

Lapp, ruta nummer nio, sist i denna serie har ett ”fönster” som motiv. I detta fönster en ros som förädlar och som fortfarande växer!