lördag 3 januari 2009

Löskrage, lösa manschetter, manschettknappar från en svunnen tid ......


Mycket har försvunnit genom åren när det gäller manschettknappar och annat som man förknippar med detta. Här är i allafall min samling gamla manschettknappar och lösa skjortmanschetter och en krage. Jag är lika förbluffad varje gång jag tar mig en titt på detta.

Ibland undrar jag om det är ett "museum" som jag skall skapa. Min passion för gamla saker som hör samman med tyger går i alla fall inte att ta miste på. Det har blommat i många år nu. Jag kan läsa hela släktens historia och även makens i dessa små ting.

Här finns benmanschettknappar, pärlemormanschettknappar, silvermanschettknappar och flera material som jag inte vet vad det är.

Det är härligt att titta på dem och också tänka historierna kring dem. Man sparade att tvätta själva skjortan och så bytte man lökmanschetter och löskragar när de var smutsiga. En skjorta kunde ha flera par manschetter och likaså kragar. Ganska praktiskt, men frågan som kommer var och är, svettades inte männen på kroppen förr?

3 kommentarer:

emma lamb sa...

Hi Ewa-Christine,

Thank for the new year wishes, i hope 2009 is a good one for you too :)
I will try to find a way to translate your blog, but your pictures are so beautiful they will keep me coming back for more!

emma
x

annicka sa...

Manchettknapparnas historia är ju oerhört intressant- att se hur materialet förändras i dem- säger något om tiden de tillvekades i. Jag har de seanste dagarna sett manchettknappar tillverkade av kretskort...

ewa-christine sa...

Thanks Emma and Annika.
Hoppas att jag en dag kan lära mig översätta bloggen så att besökare kan läsa vad jag skrivit som inte kan svenska.
Jag skall verkligen försöka i år!!