måndag 23 februari 2009

Återbruk.............då, nu och sedan.....!

"Var sak har sin tid"!

Vilken sanning det finns i dessa ord!

Att stanna upp och fundera på dessa ord är för mig en slags meditation. När ett plagg är utslitet så tog man vara på det förr. Det gjordes ett lapptäcke till sängen, eller en sits till hästsläden, eller till kyrkbänken. Man återbrukade, eller återskapade något av det kasserade.

När det var rester så gjorde man restman av det som var över och uppfann många nya rätter.

När något var sönderslitet eller inte gick att använda mer så gjorde man något nytt, jag tänker på glaskannor som fått nya "fötter" eller ljusstakar som satts samman av flera olika föremål.

Nöden hade inten lag, sa man!

Idag lagar de unga aldrig restman, de slänger istället det lilla som blir över. De skänker bort kläder eller slänger kläder som är för små eller omoderna och köper nya.

Ibland har jag önskat att jag kunde sy fantasieggande gläder istället för att göra alla mina Art-Quilts, broderier, kort eller annat som kanske ingen kommer att sätta värde på eller sätta upp på sina väggar.

Vad är det som driver oss att ta tillvara?

Är det ekonomi, nej det tror jag inte. Men jag tror att det känns som slöseri att bara göra oss av med allt som är kasserat. Jag tror också att det ger tillfredställelse att se gamla trasor, lappar, söndriga kläder komma till nytta igen på ett annat sätt. Och det är helt klart kreativt att få lov att frossa i de överflöd som finns idag.

Tänk om min mormors, mor hade levat och sett allt detta jag tagit tillvara. Undra vad hon tänkt?

Dagens Mini-Art-Quilt är återbruk. Här finns en söndrig gardin, resterna av en sidenblus, knapparna från en kappa men också lite spets från min mamma.

Till sist en stilla fundering med tanke på återbruk då, nu och sedan. Jag undrar om det går att återbruka mina broderier, och mina textilier en gång i framtiden av något av mina barnbarnsbarn och vad dom tänker om det jag gjort?

Undra just om dom kommer att ha samma tankar som jag haft när det gäller min mamma, mormor och mormors mor. Det är en av anledningarna varför jag dokumenterar det jag gör, för att dom skall få mer kunskap och få den kunskapen som jag inte fått utan får läsa mig till eller försöka hitta någon stans. Återbruk är inte bara i föremål, utan också i vårt sätt att leva. Hoppas att mina barnbarn och barnbarnsbarn lär sig att ta tillvara och återbruka för glädjen skull och inte för att dom måste för att överleva!

2 kommentarer:

Murgelchen94 sa...

It´s so nice. I love your work.
LG,
Helga

ewa-christine sa...

Thanks Helga, You are always so kind for comments!!