torsdag 19 mars 2009

Dolls, dolls, dolls, dockor, dockor, dockor......
Mina dockor..................
Förr så hade dockor en symbolisk innebörd. Dockan var ofta en "bild" av en människas själ och via dockan kan denna människa skadas genom trolldom eller magi. Så står det att läsa i gamla böcker som handlar om folktro förr i världen.
Dockans utveckling är både intressant och lärorik, och jag har intresserat mig för dockor i många år. Jag har läst om dem, jag har sparat på dem, men också skapat en del dockor för skojs skull.
En av barnbarnen skulle få en av mina dockor, men hon kastade bort den och skrek "jag vill inte ha den fula dockan" så jag bestämde mig för att vänta till hon och de andra flickorna blir lite större att få en docka från mormor.
Art Dolls är ytterligare en gren inom detta med dockor. Utomlands är det oerhört stort och det finns otroligt många sammanslutningar som träffas med sina tillverkade "konstdockor". Det är verkligen konstverk som man kan se.
Bilderna idag är antika dockhuvud i porslin (dockorna med hals och ett hål i) dom kommer från släkten. På en av bilderna ligger de bredvid varandra för jag ville visa på hur olika stora de är. Sedan har jag 2 små vita dockor, de är engelska och kallas för "snow-baby" och den sista bilden är två dockpar som skall sitta på en bröllopstårta.
Jag är mycket glad över mina dockor.....................och att dom finns här tillsammans med mig är väl så att en "flicka slutar aldrig leka med dockor" och även om leken blir annorlunda sedan jag var liten, eller dessa dockorna lektes med så tycker jag att dagens lek med att fotografera dem också var roligt.5 kommentarer:

Mimi sa...

Härliga underbara dockhuvud! Så fantastiskt vackra. Ledsamt att barnbarnet inte förstod, men jag tror du skall vänta tills hon är betydligt äldre!

Gunnels blog sa...

Så fina dessa dockhuvuden är, tänk att de är bevarade. De är nog inte lekat med så mycket! Hoppas att vår kurs blir rolig på lördag!

emma lamb sa...

hello,

there's a bit of appreciation for your wee blog over at mine, no need to follow it up if you don't want to... :)

emma
x

ewa-christine sa...

Thank you Emma I am so pleased!!!!!

Gerda-Thyra sa...

Åh, så fantastiskt fina dockor du har! Jag ÄLSKAR dockor... kan inte hjälpa det...verkar liksom inte växa ifrån dem!
Däremot så märker jag, att ju äldre jag blir, så tillåter jag mig igen till 100% att "falla i trans", över dessa små varelser!