måndag 30 mars 2009

Inspirationens fantastiska ögonblick........
Idag har jag tre bilder. Den understa ett handarbete som finns i mina gömmor från familjen. Det är ett linnearbete som är broderat med grövre pärlgarn. Sedan är det utklippt i ett spetsliknande mönster. Det är också virkat runt kanten. Detta har stuttit i ett större arbete, men är det som finns kvar. Otroligt välgjort och vackert.
Mittenarbetet är på "mitt arbetsbord" igår och idag....................
Översta bilden är en handknypplad spets.
Jag hämtar nog mer eller mindre all min inspiration i de gamla sparade spetsarna, linnearbeten, dukar, lakan, örngott som jag har i min ägo. Vad som slår mig mer än en gång är perfektionismen som fanns. Det absolut raka, inte ett felstygn, inte en sned kant. Allt är så ordentligt att man skulle kunna tro att det är maskiner som gjort det. Men det är det ju inte. Den totala perfektionismen som har levt så länge med mig och många andra. Jag tänker på i skolan min handarbetslärarinna, min mamma, alla som sa att här är snett, tag upp, eller här har du hoppat över ett stygn, ta upp, eller gör om. Hur det idag är tillåtet att det får vara lite snett, lite vint, ja tom trasigt!
Tider förändras, även inom det textila arvet. Men jag vill ändå säga att jag njuter av alla dessa helt perfekta underbart vackra arbeten som gjordes förr, men jag njuter också av motsatsen i skapandet. Det ena utesluter inte det andra. Idag ser jag det som inspiration, tidigare som irritation...............så härligt att man kan förändras!


4 kommentarer:

Mimi sa...

Återigen otroligt vackra spetsar. Det understa hålsömsbroderiet (är det inte ett sådant?) är min favorit.

ewa-christine sa...

Det kan jag förstå........tror att det är från de år som du gillar, men är inte säker.

Sarah sa...

Hjälp vad mycket härliga bilder! Jag "sniffar" in doften av dina antika spetsar och längtar efter en tid när jag själv får tid / ork att skapa med mina egna... Spetsar - tror vi är besläktade själar, för jag ÄLSKAR dem också! KRAM på dig o passar på att önska dig en fin fortsättning på veckan!

Anni's Art sa...

Et virkelig smukt arbejde, har hygget mig med at kikke din blog igennem, mange smukke arbejder.