tisdag 11 augusti 2009

Kunskap för livet...................


Jag har ofta funderat på hur det skulle vara om en av de viktigaste uppgifterna i skolan var att hitta våra "talanger" och att intresset låg på att hitta vad som jag som elev vill utveckla utöver själva skolarbetet!
Lärarna säger naturligtvis emot mig - men då undrar jag varför det omsatts så mycket pengar i personlig utveckling, personlig planering, självförtroendeträning!!!!!!
Vi är som ett "ax"..........................en bland tusen och åter tusen andra, men var och en av oss kan hitta just det som vi vill utveckla eller förädla. Och varför får vi då inte lära oss detta?
Med tanke på alla böcker det finns i ämnet, och att det idag är så många som arbetar med det så är det en brist i skolsystemet. Att lära för lärandet skull kan inte vara meningsfullt.
Jag blir mer och mer övertygad om att vi kommer i framtiden att skapa olika kunskapscentra utifrån mig som individ och inte som idag ett skolsystem där alla ingår. Där "leken och det roliga" går före torra fakta. Tids nog kommer de in i bilden på ett naturligt sätt, när behovet påkallar.
Jag vill sätta din tanke i gungning lite genom att ta ett exempel som jag hoppas du funderar på:
Varför finns det leksaksaffärer där alla leksakerna mer eller mindre är förpackade och man inte kan leka med dem. Varför finns det inte istället för leksaksaffär en arena där du får leka med alla leksakerna innan du köper dem, och vill du ha någon så hämtas de förpackade från ett lager. Tänk så idiotiskt, alla leksakerna är förpackade så du som barn inte kan prova, peta, känna och dessutom så kan man inte säga om kvalitén är bra, eftersom detta inte testas.
Kunskap är också insikter och detta får vi hela livet. Om jag var barn på nytt idag skulle jag vilja ha en egen designad utvecklingsplan tillsammans med min utbildningsplan som jag verkligen passade för. Inte bli erbjuden olika altenativ som egentligen inte stämmer in på mig.
Om jag var barn idag skulle jag inte nöja mig med musikundervisningen i skolan utan jag skulle vilja spelat uccelele, munspel, munjiga. Jag skulle viljat lära mig att komponera, sätta musik till ord.
Om jag var barn idag så skulle jag vilja gå ett år i skolan och bara lära mig lyssna och nästa år lära mig se och nästa år göra och inte förrän i fjärdeklass så skulle jag vilja ha skolböcker.
Jag skulle vilja ha foto på scemat och gymnastiken skulle vara dans, stepp, och stretchövningar.
Tänk så skönt att jag idag kan välja allt det som jag vill...........................................!

5 kommentarer:

Gunnels blog sa...

vilka kloka ord, om än utopiska kanske?! Ekonomin sätter väl stopp här kan jag tro. Men visst jobbar väl Reggio Emilia lite så? Att lära barnen se, du vet "ett barn har 100 språk men förövas 99" och kanske att Waldorfpedagogiken också jobbar åt det hållet lite grann

Är det "mina" ax ;-) ?? Underbar bild, du har förmågan att se!

ewa-christine sa...

Hej där i etern, jovisst är det dina "ax" jag har också stenar som har mossa på sig, de såg du inte!!
Så nu skall jag sända över bilderna till dig även dessa.
Ha det gott!!

Romantiska Hem sa...

ÅHHh, så klokt du skriver som en dalailama! (ooppss så stavar man inte hans namn..hihhi)
Tack för dina värmande ord angående vår bok! Jippii!! Så glad man blir inte hade man kunat anna detta! KRAM petra

ewa-christine sa...

Det är en av livets härliga överraskningar, slicka i er och ta emot!

Jane S sa...

Detta om skolan är så klokt sagt, synd att du inte är skolminister!
Och det här med leksakerna-vilket tips till leksakshandlare...
Kram