onsdag 9 december 2009

Maskin eller för hand......................

Skall jag handquilta eller maskinquilta......................ja frågan är ganska enkel. Jag gillar handquiltning!!
Jag håller på att göra ett antal olika masker. Detta gillar jag, att se vart maskerna för mig i mina funderingar på maskering. Jag tycker att maskerna ger mig olika tankar och perspektiv och det är ett sätt att betrakta saker och ting.
Jag gillar tolkningen på ordet mask. En ansiktsbeklädnad som gör bäraren oigenkänslig, för att försvåra identifikation eller som en sorts utsmyckning (rituellt) och i detta fallet har jag tänkt på "tjuven bar en svart mask") och nu undrar ni naturligtvis vad har jag tjuvat!!
Jo jag har tjuvat idéer, jag har tjuvat kunskap, jag har tjuvat en och annan puss från barnbarnen och det är helt ofarligt bara jag talar om var och när jag tjuvade och att det inte är olagligt!!
Alltså är det viktigt med upphovsmannarätten, det har jag tänkt på mycket. Varför har vi så svårt att tala om när vi lånat någonting eller gjort någonting som någon annan har visat oss?
Internet har både för- och nackdelar med detta. En del är duktiga att visa på och tala om, andra mindre bra. Men så har det nog varit i alla år. Att våga ge varandra uppskattning och tala om när vi får en idé eller uppslag tror jag är viktigt. Och då behöver vi inga masker eller..................?

3 kommentarer:

Lillemor sa...

Fräcka masker! Ser att du är på gång med svart nu.
Masker är fascinerande - tänker bl.a. på den uppsjö av fantasifulla masker vi såg i Venedig.
De såldes överallt, så till slut blev det lite väl mycket av samma...
Synd när något fint blir överutnyttjat = turistfälla.

Gunnels blog sa...

Så fina, gillar den översta bilden särskilt!
Jag tror inte att något är nytt under solen, i alla fall inte mycket. Man kan tro att man kommit på något nytt alldeles själv, så ser man det eller liknande på ett helt annat ställe. Frågan är vem som härmat vem? Eller om vi har sett det förut, haft det i vårt undermedvetna ett bra tag, så kommer det ut, och vi tycker det är nytt och unikt? Och jag tror på det kollektiva medvetandet! Men självklart ska man vara noga med att ange upphovsman om man direkt tar något från någon annnan.

ewa-christine sa...

Ibland blir det en och annan i en annan färg så här "mitt-i-mellan" allt och ingenting. Jag älskar masker och särskilt när man ser de "mänskliga".....det är spännande!

Håller med dig Gunnel, visst är det så!! Fast min mask har jag inte sett någonannan stans det är min tolkning av just detta och denna mask. Idén som sådan har jag ju lånat......!!