På Gång.......

lördag 31 januari 2009

På G..................................

Just nu på arbetsbordet så finns detta.


Skall jag gå mot en disig ton, eller åt en gräddvit ton, eller mot en vit ton. Eller skall jag gå in mot guld?

Just nu finns bara funderingar, tankar, letande av idéer och det är egentligen bara ett "virrvarr"

Inriktning, budskap, linje.....................??

torsdag 29 januari 2009

Mentalt broderi..................







Det är fantastiskt att kunna överföra en kunskap till en annan. Som "mental tränare" har jag arbetat sedan 1991 aktivt för att lära människor använda och praktisera "den mentala träningen".
För mig är det en teknik som måste läras in och det tar tid!
Bortsett ifrån detta så kan man både utöva och praktisera mental träning på många områden i livet. Bland annat så har jag skapat fyra (4) mentala bilder till dagens betraktelse.
Dessa fyra bilder är gjorda i den ordning som du ser dem, alla fyra har en "egen bild" som jag assosierat till när jag skapat mina mentala broderier.
Det är inte alls säkert att du och jag ser samma saker, men det är intressant att se hur jag kan använda en kunskap och överföra det till något helt annat.
Det är alltså fyra stycken personliga målbilder som jag har skapat och det var mycket spännande att göra dem.



onsdag 28 januari 2009

Jag blir så stolt när mina vänner visar "framfötterna"....


Ulva Ugerup är en härlig konstnär inom det textila området. Hennes glädje, vänskap och generositet har jag fått ta del av många gånger.
Vänskap är en gåva, den skall underhållas, den skall byggas och den skall upplevas.
I senaste tidningen Quilting Art så kan du läsa om Ulvas quiltar som är både underfundiga, fyndiga och även ifrågasättande. Ulva kommer till Göteborg och Lapphexorna i vår och berättar som sina quiltar och skall också hålla två workshops. Det ser jag fram emot!
Grattis Ulva....................."you are the best"!!
Vännen Ewa-Christine

tisdag 27 januari 2009

Fler kort-tavlor.....................

2 små broderier till i 3x3 cm.

Det är lagfartsbrev som ligger till vänster i bilden. Några gamla spelpjäser i ben, spelbrädan är borta sedan många år. Men de är vackra att bara titta på.

Idag spelar barnen spel på data, tänk så många spel som finns i våra hem. En dag blir de värdefulla objekt som inte går att få tag i. Kanske morgondagens antikviteter, och vem trodde det idag?

måndag 26 januari 2009

Man kan gott unna sig att arbeta med glädje!!

Och visst är det glädje att kunna sätta samman lappar till något som går att använda.

Ordet "lapp" är kul tycker jag. Det är ju ett litet stycke tyg som kan bli ett lapptäcke. Och det finns många ord på lapp som grytlapp, öronlapp, byxlapp, åkerlapp, prislapp, fusklapp, namnlapp, nummerlapp, hundralapp, tänk så väl att jag inte sparat alla mina lappar....

fast hundralapparna hade nog vuxit till ett gigantiskt lapptäcke. Men då hade jag nog inte haft lika roligt som jag har idag!

Ha en härlig vecka!

söndag 25 januari 2009

Mina "ögonblicksbilder".........







Mina "ögonblicksbilder" gör jag lite då och då. De är små, det är stunder av lycka, och det är ofta ett litet motiv, så litet att ibland du får förstora upp bilden för att se.

Överst är bilden av en blombukett...............som jag fick vid ett mycket speciellt tillfälle. Bilden är inte stor endast 3 x 3 cm insatt i en parspatou. Samtliga broderier gjorde jag 2006. Sedan så kommer 3 bilder med foto av olika motiv, som jag gjort. Det understa är endast 0.8 x 0.8 cm stort, alltså mindre än 1 cm. Även de insatta i en parspatou som ger djup.
Ett ögonblick....................hur många gånger har jag inte sagt det i mitt liv. Och därför så har jag döpt dem till mina ögonblicksbilder. Det ger mig tillfälle att stanna upp, men också att experimentera. Jag har experimenterat med klyvsöm, men också franska knutar. Varje broderi är fritt översatt från tanken till ögonblicket. Jag har i hela mitt liv gått från någonting till någonting och det är det jag försöker bildsätta här.



lördag 24 januari 2009

Teddybjörnen Fredriksson, ja så hette han, och han var min bäste vän, och vi älskade varann!

Även om inte denna "teddybjörn heter Fredriksson" så har han fått ett namn iallafall för alla oss som inte döpt honom!

Han är av ylle-teddy, nosen är av garn, ögonen är intakt.................han sitter här på en hylla tillsammans med gamla böcker, några handsrkivna brev. Ett par gamla glasögon och bentärningar.

När han sitter där på sin hylla så tycker jag att han berättar om barndomens minnen, om tryggheten att ha honom i sängen och även när han låg i sin låda så fanns han bara där.
Han berättar om tårar och tröst, om mörkrädda skuggor och tröst, men också alla de hemligheter som vi delar.

Alla våra teddybjörnar står för kärlek...............vilken lycka att äga en!

fredag 23 januari 2009

Knappar, knappar, knappar.....................


Och åter knappar...................................
En gång i tiden hade jag faktiskt 10.000 knappar. Knäppt jag vet!!
Som samlare är det också så att knapparna har både historia och ett skönhetsvärde. Min äldsta knapp är från 1700-talet. Så har jag plastknappar, glasknappar, benknappar, bakelitknappar, träknappar, plåtknappar, kopparknappar, metallknappar, tygknappar.
Vid några tillfällen så höll jag också föredrag om knapparna och dess historia. Jag har samlat knappar i många år och idag har jag bara kvar de som jag absolut gillar. Och jag kan avslöja att det är absolut inte 10.000...........
Knappar, är små personligheter på sitt vis, det är också modekänsliga och små konstverk.
Jag har tidigare i denna blogg visat mina pärlemor-knappar som är en fröjd för ögat!
Känslan att äga många vackra knappar är enorm.
För att inte tala om att få en knapp istället för en blomma, då är lyckan gjord!!!

onsdag 21 januari 2009

Utmärkelser..............och bilder!


Jag fick ett mail att jag skulle gå till: http://ilda.quiltar.net/ och där stod det att jag fått en

utmärkelse:


-"Denne bloggen investerer i og tror på NÆRHET- nærhet i rom, tid og forhold! Disse bloggerne er usedvanlig sjarmerende og søte, og formålet er å finne og å være venner. De er ikke opptatt av utmerkelser og selvhevdelse. Vårt håp er at når båndene på disse utmerkelser er kuttet, vil enda flere vennskap ha forplantet seg. Vær vennlig å gi litt ekstra oppmerksomhet til disse! Gi denne utmerkelsen til åtte bloggere, som igjen må velge seg åtte nye.”


Detta har blivit ett vanligt sätt att ge uppskattning till andra som bloggar, men också en viss marknadsföring. Jag har valt att tacka genom att tala om vem som givit mig utmärkelsen och också tala om vad utmärkelsens innebörd var. Jag har också valt att inte leta upp 8 nya som jag vill lämna det vidare till. Det är jättekul att få, men svårt om man får många, eller om man känner sig lite bunden att gå vidare. Jag har därför talat om i översta hörnet till höger att jag inte vill bli sk "taggad" och det innebär också att jag har valt bort att skapa "kedjebrevseffekten".


Hoppas att givaren inte blir ledsen på mig.


Nu till dagens bild, bokmärken


Alla mina "ändar".......................





Återbruk, spara, bra att ha, kanske kan komma till användning, släng inte!!!!!!
Känner ni igen er. Jag är uppfostrad av "spargenerationen" och min mamma sa. Släng inte garnstumpen som blir över. Den kan komma till användning.
Vilken otrolig användning mina "ändar" har genom dagens bild. Jag blir så glad när jag ser högarna. Så mycket roligt jag gjort, så mycket saker jag skapat och så mycket tankar jag vävt in i mina arbeten.
Kanske jag kommer att fortsätta spara mina "ändar" eller någon dag göra något av dem. En massa trevliga tips har jag fått från "flickr" där jag har mina foto som fakstiskt tål att tänkas på.
Ett beslut som jag fattat är att jag än så länge fortsätter att spara och samla på det som blir över i små garnändar...................

måndag 19 januari 2009

Antika nöjen som inspiration.................

Mitt intresse för det gamla har alltid funnits. Jag är nog en "samlare" och mitt samlande har idag stannat för gamla kläder, tillbehör, smycken, broderi tillbehör, gamla tidskrifter, men också böcker och allt som hör till det textila. Tur att jag har plats!!

Den lilla Mini-art-quilten som jag har på bild idag är helt handquiltad med ett broderi i mitten. Allt i vitt, men guldbroderierna är blandade med vitt. Min inspiration är handskarna i tunt härligt skinn, men knappar som är helt underbara. Handskarna är så väl bevarade och så små så jag tycker att det är helt otroligt. Ett par nötta barnskor och en mycket gammal bok (1600-tal) fick vara med på bilden idag.

Jag tror att man för förstora upp bilden för att se broderiet....................

söndag 18 januari 2009

Symboler, minnen, tankar................











Under hela mitt yrkesmässiga liv har jag arbetat med kommunication i form av symboler, färger, betydelser, relationer, men ur ett mänskligt och företagsmässigt betraktelsesätt.
När jag nu går in i "andra ungdomen" och arbetar mer konkret med händerna så ligger det nära till hands att tänka, försöka föra över och på så sätt dokumentera mitt livs olika delar.
Livet är en gåva, men också att få lov att lustfyllt skapa det!
Denna veckan är mitt ord till mig själv: "möt dagen"
Hoppas att ni som läser får en fin dag, möter dagen så att sinnet "ler".........ha en skön söndag!




lördag 17 januari 2009

Franska "avtryck".............




Detta med nyfunna vänner i bloggvärlden är mycket trevligt och trivsamt. Att sedan någon vill byta ett kort eller två med mig är ännu roligare. Här har jag gjort ett byte med Solange i frankrike. Du hittar hennes blogg på min blogglista för intressanta bloggar.
Ena kortet är 10 x 10 cm och det andra är ett sk. ATC kort. De är otroligt vackra och mycket fint gjorda, jag tycker att det speglar konstnären jättemycket.
Själv så sände jag ett vitt vykort och 2 små inches i vitt till Solange. Jag hade kort på detta tidigare här i bloggen och då handlade det om vänskap.
Att byta kort är inte självklart, men Solange kort och Gunnels kort som jag har bytt har varit mycket trevligt. Jag uppskattar båda för deras skaparförmåga.



torsdag 15 januari 2009

Antika nöjen..........en resa i tid och rum!



Ibland hade jag önskat att alla mina "vackra klenoder" hade kunnat tala. Nallen en gammal yllenalle från 1930-talet som är helt underbar tycker jag. Han är verkligen en "teddybjörn" och ögon och allt är intakt. Jag njuter av hans sällskap här om dagarna. Och mina ögon går ofta till hyllan där han sitter. Dom gamla kärleksbreven, de gamla böckerna, de gamla glasögonen som faktiskt är dubbelslipade med extra glas i nederkanten utanpå det andra glaset är helt otroligt att jag har varit klok nog att bevara. För att inte tala om mina gamla "ben-tärningar" som är så härligt lena genom slitage att jag inte kan se mig mätt på dem.
Den andra bilden, 2 dockhuvuden från min mormor och farmor samt 2 stycken sk "snow-babys" som jag formligen älskar.
Dessa mina "skatter" ger mig så mycket glädje och rikedom att jag har beslutat mig för att dokumentera alla mina antika nöjen på ett sådant sätt att mina barnbarn kan få veta vad som döljer sig i hyllorna hos mig.
Hoppas att du har vilat ögat en stund och att det har givit dig något minne eller två från din egen barndom eller något som skänker dig glädje när du tänker på just dina gamla ting som du har eller har haft.
Visst är vi rika!!

tisdag 13 januari 2009

Mini-Art-Quilt................"den del av..."

Ett stycke tyg, spets, kan ge många tankar. Här ett stycke spets att ha under på underkläder som kommer från min mammas affär. Jag tycker att det är förtjusande.

Quilten då? Nja den är lite "vinn och sne" och på bilden så ser jag handquiltningen så tydligt. Om jag är nöjd? Njä inte så värst, men det var kul på sitt sätt att göra den ändå. Det viktigaste är inte vad det blev utan vägen till.................

Det är faktiskt härligt att våga vara ärlig!!

söndag 11 januari 2009

Snart skall julen ut...........

Men innan dess så festar vi lite på kräftor..............!!

Vem har sagt att man måste vänta till augusti?

Ha en skön dag!

Vänskap............................


Gammal eller ny vänskap är helt otroligt, härligt, underbart.

Vi får vänner genom vår familj, skola, arbete, men också genom våra barn, släktingar, grannar. alla dessa våra vänner är betydelsefulla. Någon att bry sig om.

Vi får också vänner som vi skulle kunna göra mycket för utan att få något i gengäld. Äkta vänskap är ömsesidig och den är "frivillig".

Förr när jag var ung hade jag brevvänner. Brevvänner som jag delade både vardag och fest med. Idag har jag "internetvänner" som jag delar min passion med att skapa tillsammans med.

Bilden idag är en symbol för vännskap. Boken är från år 1680 och den skall symbolisera gammal vänskap. Jag skall ta fler kort på denna fantastiska bok och berätta. Men så har jag satt ett "fabric-paper" kort och en pappershälsning med inchies tillsammans med boken. Detta skall jag sända till en ny vänskap. Kortet är broderat vitt-i-vitt som är min absoluta passion, och på det så finns det också sk Vintage. Hoppas att det kommer att uppskattas.

lördag 10 januari 2009

"Kontemplation".......................

Idag har dagen präglats av "kontemplation"!

Det är att låta sinnet helt upptas av tankar..............så jag och min kamera gick ut i tankarna.

Bakom dessa väggar, bakom dessa dörrar har skratten ekat. En familj funnit sitt sommarparadis, och barn lekt och skrattat. Idag står det tyst, öde och talar sitt språk till oss som passerar.

1930 bodde det sommargäster här.............en typisk miljö för storstadsmänniskor. Ellen Keys tankar om barnens århundrade myntades. Här vandrade jag med min kamera idag och höll egen "kontemplation".

Så laddar jag mina batterier!!

fredag 9 januari 2009

Redovisning " Textil formgivning, garn 1"....

Ibland undrar jag.........................varför!!

Så har jag avslutat en kurs i Textil fomrgivning, garn 1 på Göteborgs Universitet som jag läst under 2008 och avslutat idag januari 2009.

Min cape som jag visat tidigare var mitt "examensarbete" och jag kallar den för: Min Vilda Garnpäls.

Jag hade också med mig gamla stickade dukar, virkade dukar, gamla stickbeskrivningar och mina provlappar.

Så idag har vi lyssnat på de som var klara och det var otroligt spännande att se vad alla hade gjort. Merparten av deltagarna var lärare och blivande lärare och de är otroligt duktiga. Kursen har både varit rolig, krävande och arbetsam. Och nu är vi klara!

Och så har vi detta med min rubrik idag, "ibland undar jag varför" jo varför jag går i skola, varför jag håller på, varför jag inte kan luta mig tillbaka och bara vara!!!!!!

Jo därför att jag är så otroligt nyfiken, så fantastiskt glad att jag vågar ta ett steg i taget och inte stanna utan hela tiden fråga mig "om jag gör så, vad händer då" eller "måste jag göra på detta viset" ............

Jag är nog en liten "runmpnisse" som säger "vaffö är det på detta viset"?

När jag sitter här idag så tänker jag på alla de som frikostigt bjudit bort sina kunskapaper till mig som "törstat" så. Tack alla ni än en gång.

Det är Gunnel Svensson som har en egen blogg där du kan läsa mer om hennes arbete. Och jag beundrar Gunnel för hennes kunskap, hennes generositet, hennes fantastiska styrka.

Det är Ulva Ugerup som jag har en djup respekt för i hennes konstnärliga skapande. Hon är en glädekälla för mig och jag kan inte se mig mätt på hennes konst.

Det är Patricia som äger Patch tyger här i Göteborg som alltid finns till hands om jag kör fast eller behöver råd. Och som dessutom är mycket träffsäker på att hitta fina färger som passar mina gamla tyger.

Det är Pian Bates som har en distanskurs i broderi tillsammans med Kristina Blixt, båda tillhör Brak (Broderiakademin) som är otroliga inspiratörer, även om jag som elev inte passar in.

Tack ni alla för att ni är med mig på min resa mot vad vet jag faktiskt inte....................

onsdag 7 januari 2009

Att växa.................

Idag blir det ett broderi som jag gjorde 2005. Knapparna är från Vadstena kloster, handgjorda av nunnor för länge, länge sedan.

Jag kallar denna tavla för "att växa" för det är det som jag tycker vi ständigt gör. Vi växer in i vår ålder, vi växer in i våra intressen, vi växer in i visdom och kunskap. Men också innåt.

Att växa innåt handlar för mig om att ha en "god dialog" med mig själv. Att också sporra mig själv att våga gå utanför säkra "ramar" och söka kunskap och insikter i många olika sammanhang både inom det textila arbetet, men också inom konst, måleri, skulptrur.

Att växa i mental styrka är också viktiga delar i skapandet.

När vi går från ett område till ett annat område så är det mycket som är nytt. Många saker som inte är så tydliga, men så en dag inser man (läs jag) att -"jaha, är jag här redan" eller "va, har jag passerat detta". Då infinner sig en tomhet på något sätt, eller kanske rädsla. När vi går från något till något så handlar det också om att ta farväl av det gamla och bejaka det nya.

Visst är livet spännande!!

tisdag 6 januari 2009

Jag börjar förstå..........................





Ja så är det, jag börjar förstå att min samlande och mitt skapande hör samman. Jag ser det tydligare och tydligare. Lappar, tyger, knappar, sybehör, spetsar, garner, silke, allt hör ihop. Jag är lyckligt lottad som har sparat allt, men det fanns väl där i bakhuvudet, släng inte, spara!!
Mina "antika nöjen" som jag kallar samlandet, är tillsammans med broderierna, quiltarna, Mixed-Median ett uttryck i Crazy Art!
I år kan jag alltså verkställa hela min verkstad, min atelje, min målarverkstad, min studio och mitt stora Workhoprum. Det börjar ta form och jag hoppas vara klar innan sommaren. Jag har samlat min litteratur som jag haft lite varstans i huset, jag har samlat alla mina "samlingar" av olika slag som även de varit spridda lite varstans. Detta är mitt "äventyr i antika nöjen med Crazy Art" och vi får se vart det hela tar vägen. Jag har tiden framför mig................!
I går berättade ett av mina barnbarn att hon börjat virka, vilken glädje, så nu skall vi plocka ibland alla garnerna och jag hoppas att jag kan väcka något som skall spira i många år!


lördag 3 januari 2009

Löskrage, lösa manschetter, manschettknappar från en svunnen tid ......


Mycket har försvunnit genom åren när det gäller manschettknappar och annat som man förknippar med detta. Här är i allafall min samling gamla manschettknappar och lösa skjortmanschetter och en krage. Jag är lika förbluffad varje gång jag tar mig en titt på detta.

Ibland undrar jag om det är ett "museum" som jag skall skapa. Min passion för gamla saker som hör samman med tyger går i alla fall inte att ta miste på. Det har blommat i många år nu. Jag kan läsa hela släktens historia och även makens i dessa små ting.

Här finns benmanschettknappar, pärlemormanschettknappar, silvermanschettknappar och flera material som jag inte vet vad det är.

Det är härligt att titta på dem och också tänka historierna kring dem. Man sparade att tvätta själva skjortan och så bytte man lökmanschetter och löskragar när de var smutsiga. En skjorta kunde ha flera par manschetter och likaså kragar. Ganska praktiskt, men frågan som kommer var och är, svettades inte männen på kroppen förr?

fredag 2 januari 2009

Fabric Paper eller "Tyg och papper".........


Så har vi nytt år!

Jag hoppas att 2009 blir ett härligt och otroligt år för oss alla.

I år är det mitt år och i augusti kommer jag att ha min första utställning i egen regi. Den går avstapeln den 22 augisti. Det är massor som skall förberedas och göras klart. Det skall bli spännande och roligt.

I år är också det året som jag "sadlar om" igen. Jag fortsätter min konstnärliga utveckling och utbildning och är också spänd på vart detta tar mig.

Min atelje har börjat hitta sina former och även här hoppas jag att denna inriktning skall finna sina olika områden mer klart. Jag har haft tankar länge på både innehåll och annat när det gäller denna delen. Det som känns härligt är att allt ger sig undan för undan.

Jag kan inte förneka att både "Antika nöjen" och "Crazy Art" medför mycket glädje och spänning i min tillvaro. Detta med att blogga är ett helt nytt sätt att skapa kontakter och återkoppling. Första året så hade jag haft 10.963 träffar enligt räkneverket och det är mycket revligt.

Bilden idag är ett sk "Fabric Paper" som görs med hjälp av tyg och papper.
Tillsammans med kreativa vänner så gjorde jag några "Fabric Paper" som jag har dekorerat ytterligare. Man kan använda arken till både kort, collagebilder, eller ha dem som de blir. Vad jag skall göra med detta har jag inte bestämt mig för ännu.

På mina arbetsbord ligger många olika projekt som väntar på eller pockar på att bli klara.....

Jag är övertygad om att 2009 blir ett härligt, kreativt och utmanande år för oss alla!