onsdag 24 februari 2010

Delar av mina spetsar.....................

Här är mina gamla, härliga, spetsar från långt tillbaka i tiden. En samling som jag är mycket glad över. Just nu håller jag på att gå igenom alla mina spetsar allt ifrån gamla antika, till nylon, bomull, brodyr, virkade, knypplade, handsydda, och det är många. I morgon kommer fler bilder.
Spetsar var är det som är så intressant med detta. Ja kanske att det var ett konstarbete i sig, de både syddes, virkades, broderades, slogs i de "fina salongerna" från en gången tid.
Tänker ofta på alla de tankar som är inbäddade i dessa spetsar från "då", undar om kvinnorna tänkte samma som vi idag? Faktiskt så tror jag inte tanken har ändrats så mycket och idag har vi stickcaféer då hade vi syjunta, ännu längre tillbaka så satt kvinnorna och virkade spetsar eller sydde som ett "dagsarbete" för att ha något att göra.
Spetsarnas historia är något som intresserat mig och som jag haft mycket glädje av.
Hur har du det med dina spetsar, kan du se om dom är knypplade, sydda, virkade, krokade eller maskingjorda. Det är inte lätt, men det går med lite träning!
En gång kommer spetsarna att betinga sitt rätta värde!!!!!!

4 kommentarer:

annicka sa...

ja tänk så mycket tid, nöje, avkoppling och omsorg som finns i de handgjorda spetsarna.
Min mormor virkade spetsar till alla barn och barnbarn så vi skulle ha till lakan och örngott. Inte kunde hon veta att vi skulle övergå till påslakan...men spetsarna finns kvar och utgör ett fint minne av henne.

Din spetssamling är fantastisk!rationo

annicka sa...

Rationo betyder absolut ingenting...jag var för snabb med ordverifieringen- "hann" inte skriva i den lilla rutan....fniss

ewa-christine sa...

Håller med dig annika, det är mycket kvinnoarbete som kanske uppskattas en vacker dag!

LOVE STITCHING RED sa...

Beautiful lace Ewa Christine