tisdag 16 mars 2010

"Avslutning"................

Då är utställningen i Falkenberg nedtaget. Jag har gjort min svart/vita utställning. Jag lämnar nu det svarta för att ta ett steg till.

Färgen Svart

Svart har många betydelser, och det finns också uttryck som handlar om svart. Svart har också fått bli ”syndabocksfärgen” och förknippas ofta med död, sorg eller skumt sattyg. Svartkonst, svarta mässor, svartsjuka, svarta pengar, svart arbetskraft.

Om någon är ”familjens svarta får” så blir den svarta färgen inte mindre dramatisk. Tänk dig att ta på den ”lilla svarta” eller ”svart som synden” då framträder ju svart i en annan skepnad. Det svarta är ”symbolen” för det otillåtna och det som är avvikande.

Genom den svarta färgen ser vi också konturer och kan urskilja saker och ting. Svart tillsammans med vitt skapar balans till det vita.

Svart sägs vara bra mot sjukdomar. Men enligt gammal folktro så absorberar och förstör de negativa energier. Svart färg sägs också vara ”urtillståndets mörker” det osynliga och förborgade.

I västerlandet så förknippar man svart med ”häxeri, trolldom, magi och svartkonst”.

Svart har också en annan sida, skräckens, hatets, komplottens och modets färg.

Hos vissa är den svarta färgen också ”utmaningens färg, uppbrottets färg och brytningens färg”.

Vi har också nattens vila, nattens mörker och uppladdning av ny energi. Inser vi hur ”helande” det kan vara och att vi behöver mörker, svart för att överleva, då är den svarta färgen helt klart en tillgång.

Svart kan symbolisera vila när vi väljer att ha svart. När vi är uttröttade på färger så kan det svarta ger oss lugn och ro.

Så, nu har jag skapat ett avslut för "min svarta perriod" vilket känns både roligt och härligt. Nya utmaningar väntar!

4 kommentarer:

solange sa...

Very nice presentation on the black. Black is a color, I like very much.
Have a good day.

annicka sa...

När jag läser ditt inlägg så kommer tanken över mig hur mycket färg vi har i vårt språk!
Grattis till en lyckad utställning!

MARLENE sa...

Kul sammanställning av den där färgen som ju inte är en färg... Själv har jag mest svart på mej men unviker totalt mörka färger i mitt hem.
För längesedan var ju t.o.m bröloppsklänningar svarta.
Grattis till utställningen... läste om det i bladet.

ewa-christine sa...

Tack alla för suportande kommentarer.
Thanks Solange for nice comments.