tisdag 6 juli 2010

Kreativitet och "magi"..............

En del av insikterna i kreativitet var ju att trivas med sig själv, glädje, att kunna känna symboler och lära mer om bilden. Vi samlar bilder i vårt inre (oavsett om dom är figurativa eller inte) och försöker fylla på förråden!

Men det räcker inte för att utveckla kreativiteten, utan vi måste också försöka utveckla vårt tänkande och den tänkande förmågan. Hitta magiska tankar, magiska element, magiska bilder. Någon har sagt att kreativitetens urmoder är "magi".........

Att vi sedan skall göra sådant vi gillar är också en del i den kreativa skapande processen. Till detta kommer också upprepning, regelbundenhet i sysslor som vi gör. Detta hjälper oss också att utveckla kreativitet. En hjärnhalva får då vila i upprepningens tecken. Det frigör kreativitet. Så skala potatis, damsuga, damtorka, sy, brodera samma stygn, är sådant som hjälper oss att vara mer kreativa. Eller duscha, simma, skura, tom att rensa ogräs..............!!

Många författare har broderat och under tiden dom syr har dom författat de mest spännande och framgångsrika böcker som man kan tänka sig.

Det fodras också ett lekande sinnelag. Om vi beaktar att man inte kan "köpa kreativitet för pengar" så blir insikten mer insiktsfull. Alltså återstår endast träning, upptäckande och lära om andra konstnärer.

Om vi till detta lägger att alla har en "liten konstnär" inom oss, denna lilla konstnär är som ett litet barn som skall skyddas, och ges näring, underhållas, och ständigt lära som att krypa, stå och stappla fram sina steg så inser jag i alla fall, att det är ett livslångt åtagande!

Som du märker så går denna veckan i kreativitetens tecken!

2 kommentarer:

elsamarianne sa...

Kreativitet. Ett ord som kanske kan låta lite pretentiöst ibland, eller vad tycker du? Egentligen så är vi födda att vara kreativa. Vi har ju också magiskt tänkade från början. Titta på de små barnen. Så fort de kan greppa så tar de gärna en krita eller penna och ritar streck. För dom betyder det något, för frågar man vad det är så får man oftast en förklaring, ibland ingående, ibland helt oförståelig pga att dom kanske inte har nåt förståeligt talspråk ännu. Jag tycker att det är helt underbart!!! Synd att det går över hos en del. Dom slutar helt enkelt producera. Är det vi vuxna som förtrycker det? Skolan? Kompistryck?
Vända på det: vad gör att vissa fortsätter att jobba kreativt? Samma som ovan?

ewa-christine sa...

ja inte sant, fast jag tycker att kreativitet är något som inte är så märkvärdigt egentligen.....det är hur vi hanterar det som är lite mer komplicerat!
Eller hur vi förhåller oss till det......som är spännande!