måndag 20 december 2010

Att bli tidsmedveten.....

Dagens bilder är lite speciella, en gammal läsebok och en gammal bokstavsbok. Undrar just hur många som kommer ihåg detta.

Tidsmedvetenhet handlar om att leva i "nuet". Att känna sig närvarande i just detta nu. Vi rusar iväg med tidspress genom livet kanske, men det intressanta med detta är att tidspress av vårt slag är av historisk karaktär endast 100 år gammal. Det är en social uppfinning. I detta perspektiv så känns det ganska underligt att vi lider av tidspress. Det handlar kanske mer om vad vi vill göra och vad vi inte vill göra.

Det går aldrig att förhandla till sig fler timmar per dygn!

Enligt min uppfattning så är tidsväxling något som är viktigt. Att växla om så vi har "egen tid" tid för oss själva som ger oss ett rikare liv. Att kunna växla denna tid från familj, släkt, vänner och skapa eget utrymme för mig själv. Att hämta hem mig.......

Om vi lär oss tidsväxling så kanske vi också lär oss att den dyrbaraste tillgången av alla tillgångar är livet självt och kanske detta kan få oss att inse vad som är viktigt med livet.

Det handlar alltså om att skapa utrymme för livskvalite, viss form av frihet, glädje, och allt detta är den rikedom som inte går att köpa för pengar. Pengar blir då ett redskap för att skapa vissa delar av bekvämlighet men aldrig livskvalité!


6 kommentarer:

elsamarianne sa...

Försöker att dagligen påminna mig om att jag lever ett liv fullt av kvalitet. Inte i pengar eller prylar, utan i tid och närvaro.
Och att jag lyckats bygga ett liv som jag vill ha det.
Men just nu överskuggas allt av att vi har så mycket snö, att jag snart känner det som om jag upplever en slags naturförändring. Meterhögt oskottat. Tre-fyra meter höga uppskottade drivor...
Man tar en dag i taget. Eld och vatten, värme och vila.
kram elsamarianne

Gunnels blog sa...

Sådana underbara skatter du har !

Maria sa...

Vilka härliga gamla böcker!
Jag försöker leva i nuet ofta, men lätt att glömma bort. behöver påminnas jämt

ewa-christine sa...

Elsamarianne, vilken vinter.........även om det är vackert medför det mycket arbete, hoppas att du har det gott.
Gunnel, ja det är skatter....
Maria det är härligt att titta i tillsammans med barnbarnen....

Jane S sa...

Som vanligt ger du kloka och tänkvärda meningar på din blogg!
Född 1943 - Då var bokstavsväskan ett faktum den första terminen 1950. Tyvärr har jag inte min kvar, men har sedan dess hittat 2 st på Loppis som jag snabbt tillägnade mig! Hade glömt bort dem, men minnena kom tillbaks när jag såg dem igen. Det var så härligt att få klippa ut bokstäverna och stoppa ner dem i rätta fack! Minns dem med glädje!

ewa-christine sa...

Ja du Jane visst minns vi............lite nostalgi får man kosta på sig eller hur?