onsdag 9 februari 2011

Från 1920......ungefär

Att brodera......är som en "safari" fast man färdas inom sig själv. Förr förstod människorna både män och kvinnor att "stilla, monotont" arbete som nålen gör för hand är vilande för både kropp och själ.

Fast det är inte bara en safari utan också en sorts "forskningsresa" som man beger sig på när man skall utforska handarbetets fördelar. Oavsett om det är mönsterbundet eller fritt broderi så är det en avkoppling som ger kroppen den vila som behövs i många gånger en stressad tillvaro.

Broderi är en konstart precis som målning. Tyvärr så har den inte uppmärksammats och uppskattats på samma sätt. Jag vill nog påstå att broderiet har mycket större djup, bredd, uttrycksmöjligheter än både oljemålning, pastellmålning, akvarellmålning och acrylmålning. Även om dessa ligger "högre i kurs" än broderiet.

Jag är glad att kunna känna så för det textila både när det gäller gobelänger, pärlbroderier, bundna broderier, fria broderier, mixed media broderier, Art Quilts med broderi, Textila tryck och broderier, det finns alla sorters typer inom det textila som aldrig slutar att tjusa mig!

Trots att det är många spännande inslag i det textila så har måleriet en framskjutande plats, jag undrar om det någonsin kommer att förändras. Men man vet aldrig, se på de gamla broderierna från Peru, de har fått uppmärksamhet flera tusen år efter de syddes.

2 kommentarer:

Gudrun sa...

Så sant du skriver och ett broderi är en lisa för själen.Nu står mitt hoppa att överföra den glädjen och kunskapen till barnbarnen..
Solig hälsning från Gudrun/Hönö

ewa-christine sa...

Tack Gudrun, ja inte sant!!