onsdag 30 mars 2011

Hestia den husliga härdens gudinna...

Hestia den husliga härdens gudinna ser inte lika ut idag som igår!

Förr var det viktigt med "hemskötsel" som innefattade "bomärke på textilier", böcker om att sköta hem, böcker om att vara husfru, men också vett och etikett. Hur man veckade örngottenens band, manglade med stenmangel, bakade mer eller mindre familjens behov av bröd, saltade in kött, sill, fiskade familjens behov av fisk. Tom jagade för att få mat, och skötte tam djuren. Klippte fåren och kardade ullen, vävde tyget, sydde lapptäcken av det utslitna tyget som var kvar. Sydde kläder, tillverkade nyttoföremål, stickade och virkade ja i stort sett sådant som vi idag har till hobby.

Att ha en gudinna vid den "husliga härden" var viktigt och man höll sig väl med henne.

Undarar just hur hon hade reagerat idag när man återvinner, talar om hållbart samhälle, men på ett helt annat sätt än då, och endast för nöjes skull mer eller mindre.4 kommentarer:

Gudrun sa...

Man blir lite nostalgisk när man läser detta-glad att jag växt upp och upplevt lite av detta "gamla".
Hemmets härd var viktig,då på ett annat sätt.Nu är andra tider..

Härlig sol ger ljust sinne:-))

Kram Gudrun

ewa-christine sa...

Tack för din kommentar.........

Lillemor sa...

Instämmer - men inte återvinner vi bara för nöjes skull? Folk börjar väl inse att vi måste vara sparsamma med jordens resurser.
Sen kan man nog vara överdriven som jag - har så svårt att slänga!

ewa-christine sa...

Mja, kanske, men fortfarande så slösas det otroligt enligt det jag vet. Kanske hållbart samhälle inte slagit igenom helt ännu, jag kan bara se i mina led där man handlar bomullstyg nya när det finns massor att tillgå som redan är tillverkat. bomull kommer att försvinna med tiden samma som linne......bomull kostar för mycket resurser att tillverka........hm undar om det blir något bättre på sparandet av vår jord!