måndag 30 maj 2011

Hjärtans hjärna..............

Ibland funderar jag på "är det vi själva som måste göra jobbet"?

Och slutsatsen är nog så att det är det........!

Jag är före detta "organisationskonsult" med en betendeevetenskaplig bakgrund. Till detta har jag en master i ekonomi. Nu när jag fortsätter min "karriär" inom formgivning, design, textilt arbete så ser jag att jag har nytta av "allt mitt gamla" både utbildningsmässigt, erfarenhetsmässigt och framför allt "förståndsmässigt".

En långsiktig plan är bra att ha i botten. Men också en kortsiktig. Förr så sa man "bli vid din läst" men tänk så fel det var. Om du hela tiden håller på med samma saker visserligen i olika delar så "korsbefruktar" du inte. Det är just denna korsbefruktning som är så nyttig och insiktsfull. En gång lärare alltid lärare eller??

Jag vill "hjärtans hjärna" tänka i vidare former, och de som har eftertanke kan också reflektera. Reflektionen är en av våra viktigaste redskap i allt arbete. Om jag ständigt söker ny kunskap om mig själv och mitt agerande så hittar jag delar som är viktiga i min självkännedom, självinsikt och i mitt agerande. Det är viktigt att kunna se sig själv "lite utifrån" och det är grunden i allt reflekterande. All denna min tysta kunskap är min personliga kusnkapsutveckling som ingen kan ta ifrån mig. Jag är klar med ullkursen och den stora behållningen är just "reflektionen" kring mig, mitt skapande, mitt agerande och vad och hur jag skall använda kunskapen framöver.

Det intressanta med "hjärnkunskapen" är att vår hjärna fungerar i eftertanken som om jag gjorde ett "personligt bokslut" och detta mitt personliga bokslut, kan om det vill sig bra ge en puff på vägen. Det är precis som "interna bokslut" i våra företag.

Vi behöver verkligen begrunda vårt eget sätt att se hur vårt arbete leder oss fram till insikt och insikter för detta leder oss vidare in i lärandeprocessen. Vuxeninlärning är också sådant som jag tidigare jobbat med, utbildning och inlärning, och framförallt hur vi skall använda dessa våra kunskaper. De kommer väl till pass nu när jag har min egen kunskapsinlärning till nästa steg som jag skall ta i mitt "nya yrke".

Det som är intressant är att många av oss inte använder detta fantastiska redskap som vi har just "reflekterandet på oss själva" vad det är som driver oss, vad det är som skapar tillfredställelse, möjligheter, så låt oss enas om att föra in "reflektionstid" i våra kalendrar. Gärna varje månad. Där det står vad har jag lärt mig denna månaden, vad skall jag förbättra, förändra, utveckla, avveckla..........

Tänk om våra "universitet" gjorde fler och mer och bättre "Reflektions timmar" tänk vad vi skulle ligga långt framme i utvecklingskedjan!

Det som jag märkt är att människor i arbetslivet längtar ofta till att få tid att "reflektera mera" och få tillfälle att diskutera Livskvalité och inre ledarskap med varandra. Skaffa dig en "Reflektionspartner" så skall du se att det händer något. Någon som du känner glädje och samvaro tillsammans med, någon som vågar "bjuda bort" sig och sin kunskap och något som visar dig respekt och omtanke.

Konsten att lära är att lära innåt...........tänk så många lärare som saknar denna kunskap och den är grundläggande. Om dom inte själva kan, hur skall dom då kunna lära ut??

Ha en vecka i "Reflektionens tecken och lär innåt" då skall du se vad som kan hända................


2 kommentarer:

Gudrun sa...

Så sant som det är sagt!!
Intressanta reflektioner...
kram Gudrun

ewa-christine sa...

Tack min vän.......