lördag 15 oktober 2011

Bakom varje mask finns en tanke.............

Kan man ha "tiden som konst"?
När jag var ung hade jag önskat att jag lärt mig detta me att "ta vara på tiden", och i dessa dagar har vi inte heller detta på schemat. Jag undar varför?
Jag fick inte lära mig att tänka självständigt heller, vilket har tagit tid. Det är en massa vardagskunskap som jag aldrig fick lära mig. Att uppfostra mina barn, hur jag skall använda mina pengar på ett bra sätt, jag fick inte lära mig kroppsspråket, eller att olika länder hade olika seder och bruk som var kulturellt betingade (jag menar hur man gjorde) bara att man gjorde.
Jag är alltså "livsautodidakt" inom ämnet att leva. Det finns säkert mer saker som jag inte fick lära mig i skolan. Kanske just därför dessa ämnen är så spännande att utforska. Det finns massor av regler skrivna och oskrivna sådana. För mig blev det att erövra tiden en av de viktigaste ämnena i min vardag. De flesta säger att dom inte har tid, eller att det inte går att ändra att man lever av tidsbrist, och tänk jag håller inte med! Jag vet att jag kan skapa tid, jag kan få tid och jag kan hushålla med min tid. Ibland falerar det, men oftast så har jag den tiden jag behöver. En av de första åtgärderna för att bemästra tiden var att lära avslappning. Men också koncentration och foccusering. Dessa mina kunskaper har jag haft i mer än 20 år nu och vet att de fungerar. Trots detta kan man (jag) råka ut för stress och stressåkommor, men iochmed att jag vet "vilka tekniker" jag skall använda kan jag "reparera" och förbättra villkoren så att jag slipper stressen. Idag undviker jag stressrelaterade aktiviteter helt och hållet. Fast ibland kan man (jag) ju inte rå för att jag råkar ut för stress. Men då känner jag igen min reaktion och går undan.

Dagens bild har med modern tid att göra.........digitalisering, modern tidsmätning att göra och vi förfogar över tiden, vi äger den faktiskt! Hela den disponibla tiden. Den är konstant och går inte att förändra. Vi vet att det finns 24 timmar på ett dygn, 60 sekunder på en minut, 60 minuter på en timma. Det är så.........inte dubbelt. Dessutom har alla lika mycket tid om vi jämför du har inte mer tid än jag just nu.....! Vad vi kan göra är att ändra inställning och attityd till tiden, vi kan se till att tiden blir betydelsefull och viktig för oss, bara detta är en utmaning och en spännande tanke. Det som är lite fundersamt är att de som tycker att de fått en mindre andel tid att förfoga över är att de inte inser att de förfogar över sin tidskvot själva!

Så nu fastslår vi att vi har lika mycket tid du och jag till förfogande här och nu!

Du kan inte köpa tid, lagra tid, låna tid, stjäla tid eller spara på tid utan endast använda din tid och skulle du inte använda den så försvinner den utan att lämna avtryck. Din tid är förbrukad.

Det är en oerhörd tanke, tiden kan inte förnyas, så det du gör idag kan få avtryck i morgon. Om du besöker dina föräldrar, visar dem omsorg via telefon, mail, bry dig så kan du få tillbaka detta av dina barn om dom haft tid vill säga!!

Var sak har sin tid har jag lärt mig...............på gott och ont. Ibland skall vi ha flera saker på gång och så skall vi helst inte stressa.

Som väl är kan vi välja vad vi vill lägga in i vår tid eller göra med vår tid, detta är frivilligt.

Så idag skall jag välja min tid så att jag har investerat i framtiden!1 kommentar:

C De-sign sa...

Vill berätta att jag verkligen uppskattar din inlägg och att du delar med dig av dina tankar... det sätter ju igång egna tankar..... mycket givande och intressant! Nu ska jag vara i "tiden" hela söndagen..... och tänka vidare i de spår som du har "öppnat" önskar dig en fin söndag! Kram fr C