fredag 4 november 2011

Formkänsla.......vad är det?

Att förstå formgivning är något speciellt, nu har jag studerat textil formgivning i snart 2 år - i vuxen ålder. Jag inser ju att egentligen är det "galet" men härligt. Man blir aldrig för gammal att lära och studera och att pröva. Det är väl det som kallas att man gör "tiden som konst" att inte stangera och luta sig tillbaka. Min morfar var en sådan man. Han vågade ge sig på nya områden, testa nya grepp, hitta nya möjligheter och kanske detta finns i generna??!!

För att hinna med så fodras det "organisation" och det är faktiskt så att sedan jag började planera så har jag levt ett spännande liv. Att följa den linje (läs väg) som vi väljer, gör att vi kan se nya saker, hitta nya infall, våga testa utanför våra säkra gränser och det är detta som berikar och skapar nytänkande. Om vi alltid går i samma banor (och det gör vi nog ganska ofta lite till var) så saknar vi utrymme för nydaning.

Jag har filosoferat lite över följande:

varför gör vi sådant som vi tycker är roligt framför sådant vi tycker är tråkigt?
varför gör vi det som vi tycker är lätt istället för att börja med det som är svårt?
varför gör vi det vi kan före det som är nytt?
varför gör vi det som brådskar före det som är viktigt?

Till sist, varför gör vi det som andra säger till oss och ålägger oss före det vi själva har valt eller väljer?

Jag är övertygad om att det tråkiga, det svåra, det nya, det som är viktigt är det som utvecklar oss och väljer vi sedan dessutom egna val, ja då har vi hittat vår väg!

Så till rubriken, formkänsla vad är det...................jag tror att formen skall passa känslan, det sitter i ögat, magen och "skallen" det är när detta säger "yes" som vi hittat känslan. Om jag har hittat känslan på bilden, ja det överlåter jag till dig..........men för mig känns det helt rätt!

Det finns en liten berättelse om varje bild jag gör, och ibland så lämnar jag med denna berättelse om betraktaren önskar, ibland låter jag bli!

Idag låter jag bli!

2 kommentarer:

annicka sa...

jag tycker mycket om dina texter. De ger mig frön till egna tankar...och insikter. Trist, tråkigt, viktigt - nya vägar hmmm
Fortsätt tack

ewa-christine sa...

Tack Annika, visst måste man fundera både en och två gånger......det kommer mera! De hör ju ihop med det jag gör som du förstår!!