lördag 16 februari 2013

collageteknik........"toner till livet".

Under många år har jag undersökt, arbetat med, gått på kurs för att lära just collageteknik. Det är egentligen ingen svår teknik, men ju mer man arbetar med den ser och förstår man att den är "svår" på ett annat sätt. Det krävs kunskaper både i och runt om collage som kanske man inte tänker på från början.
Det som är intressant är att alla mer eller mindre arbetar med collage som i scrappbooking, inom det textila området bland annat. Samtidigt så är detta en konstart för sig.

Så här kan man läsa i Wikipedia om collage:

Collage (kollage på svenska) är inom konsten en komposition sammansatt av olika material - kartong, snören, tyg, tidningsurklipp, fotografier, osv. - uppklistrade på duk eller kartong, ibland i kombination med en målning eller en teckningTekniken användes inom bl.a. kubismendadaismen och surrealismenMatisse m.fl. använde sig av en liknande teknik kallad papier collé, som innebar att man klistrade upp pappersurklipp i olika matta färger.

Detta är intressant ur många synvinklar för det har aldrig slagit igenom som egen konstart utan antingen är det acrylmåleri, akvarell, oljemåleri, tuschmåleri eller textil som broderi, lapptäcke, eller ArtQuilts.

Jag gillar de fria teknikerna dit collagetekniken befinner sig, både inom måleri och det textila.

Dagens Bild är ett collage med minnen från en gången tid. Jag har döpt den till "toner till livet"

Inga kommentarer: