På Gång.......

söndag 20 januari 2013

Babytäcke..........

En del babytäcken har det blivit under de år som jag hållit på med mitt textila skapande. Lapptäcken var  en spännande tid, där jag botaniserade i både nya och gamla tyger. Kom fram till att jag gillar återbrukade tyger. De har både patina och en speciell "tvättad känsla" som jag gillar.

Alla barnbarnen har fått var sitt babytäcke, och då var det vitt så klart, med textilier från familjen. Det är jag glad över att jag gjort.

Handquiltade täcken känner jag mest för. Maskin i all ära, men jag gillar handquiltningen då hinner jag sitta och tänka och filosofera. Jag har också gjort flera med broderier på.

Detta babytäcke kan när barnet växer upp vara helt OK på stranden och då byter vi bara namn på det och kallar det för "sittäcke, strandtäcke" i stället.


onsdag 16 januari 2013

Kunskap och vetgirighet går hand i hand.....

Det har varit en spännande termin när jag läst historia och då främst botaniserat i trä-tråd-rullarnas historia. Idag var jag klar och presenterade mitt arbete på Universitetet här i Göteborg. Nu är detta avslutat och nya utmaningar står för dörren.

Det känns alltid lika tomt när något är avslutat och avklarat. Samtidigt som det känns roligt och lärorikt.

Helt klart är att kunskap och vetgirighet går hand i hand, hoppas jag aldrig slutar att vara nyfiken.


Glädje in i det okända......

Ibland måste vi kasta oss in i det okända och inte veta alla steg vi tar. Det är både kusligt och lite läskigt tycker jag. Men nödvändigt.

Glädjen i att VÅGA, är en del, men glädjen att GÖRA en annan.

Om vi alltid skall veta hur allt slutar, eller om vi i förväg säger detta blir inte bra, hur skall vi då lära och hur skall vi då våga försöka och hur skall vi då kunna testa.

Jag har lärt mig att det finns 3 sorters människortyper, de som hoppar på tåget, de som aldrig går till tåget och de som ser tåget gå.

Jag tillhör nog de som hoppar på tåget, men också vågar hoppa av och kolla in, och det har en viss tjustning, men samtidigt så är det härligt om jag har fler medresinärer som också har hoppat på.

Just nu........är en sång som jag kan gå och nynna på idag. Ja det gör jag varje dag förresten!

JUST NU.....vill jag.......
JUST NU.....vill jag......

Å en sådan fin dag det blir!


tisdag 15 januari 2013

Inspiration........

Inspiration hittar vi runt om oss om vi tittar och vet vad som inspirerar oss. Så det första som jag har gjort när det gäller min inspiration är att jag samlar ihop den och har den som en "bank" att ösa ur.
Inspirationsböcker/skissböcker/ idéer allt detta tillsammans gör att jag hittar idéer till mitt skapande.
Men L j u s e t, har varit viktigt genom åren i allt mitt vita.

Vi går mot ljuset nu, och det känns både härligt och ljust.

I morgon skall jag redogöra för min uppsats om och kring trätrådrullar, det skall bli roligt.

Ha en ljus dag............

söndag 13 januari 2013

Inspirationens ögonblick....

Inspiration kommer när vi minst anar det!

Inspiration går inte att köpa, sända efter, eller tvingas fram!

Inspiration är något som jag personligen tror har med vår fantasi att göra!

I år skall jag jobba för och med min inspiration!

Inspirationens ögonblick - är korta...............

fredag 11 januari 2013

Våga........

Jag älskar mina gamla trä-tråd-rullar och har haft möjligheten att under ett antal månader djupstudera dessa. Det har varit en "spännande resa" att dokumentera, undersöka, studera och formulera mig kring detta. Nu närmar sig resan sitt slut, och jag skall muntligen presentera mina resultat i mitten på denna månaden. Det är alltid så att jag känner ett visst vemod, när jag är klar med något jag arbetat och levt med så länge.

Jag brukar alltid säga från något till något, och nu känns det som om jag går till något nytt i både mitt skapande arbete och mitt dokumenterande och sökande arbete. Det känns både utmanande och lite pirrigt. Men visst skall det vara så, det är då vi upptäcker saker som vi inte tidigare varken tänkt eller upplevt. Att stanna kvar i det "gamla" då sker ingen utveckling, men att ha med det gamla och gå in i det nya, det är då det händer.

Just nu känns det bra för det är många avslut som jag gör och har gjort. Jag har verkligen gått från någonting till någonting i hela mitt liv. Till detta bär jag med mig alla erfarenheter, upplevelser, roliga minnen, men också minnen som varit både arbetssamma och svåra. Det är nog det som kallas "livet".

Vart 2013 bär med sig vet jag inte, och skönt är det, men en sak vet jag, öppet sinne, roliga stunder, härliga människor, väntar mig. Jag har avslutat så många saker under 2012 att jag känner mig redo att öppet kasta mig in i detta nya som väntar. Härligt att VÅGA när jag är i min andra ungdom. Att detta finns med mig och att jag inte tappat "våga på vägen" är skönt, det är detta som stärker oss människor att våga testa nytt, att våga avsluta sådant som inte är så kul, att våga pröva, känna hur det kan bära iväg med oss och våga att ta in det nya.

Om vi inte vågar - stelnar vi!


torsdag 10 januari 2013

En bild säger mer än 1000 ord har det sagts....

Naturen förser oss med motiv hela tiden om och om igen. I all oändlighet......varje vår så kommer det nytt och varje höst så försvinner det för att återigen komma nya blommor, buskar, växtlighet i alla färger. Varje år så kommer det ett nytt år och varje dag så kommer en ny dag. Det innebär att vi alltid har något nytt att vänta antingen i naturen, i levande livet eller för stunden om vi stannar upp och tar till oss det vill säga.

När nyår passerat så tänker jag "våren är här" och det beror nog mest på ljuset, för det kan komma snö, kyla och halka, men ändå, våren är här "snart". Det är så mycket som ligger i startgroparna och det gäller verkligen att hänga med. Att tillåta oss njuta.

Var i blomsteraffären och här var det "vår" skyltningen var i ljusa färger, tulpaner, pärlhyasinter, massor av blomster som bara stod där och visade sig. En lång stund dröjde jag mig kvar innan jag gick till kassan och gick där och tänkte, snart är det riktig vår, inte bara en vår som jag "känner för" utan vår i luften också.

Varför känner jag så starkt så här i januari och februari, kanske för att ny termin börjar och alla nya terminer är spännande. Nu har jag avslutat en termin på historiska institutionen och jag har studerat trä-tråd-rullar en hel termin. Intressant och spännande och jag har blivit påmind mer än en gång att detta lilla ting inte har någon betydelse i de historiska skrifter som finns att tillgå. För obetydlig, men vem vet framtiden har något annat för den lilla trätrådrullen i sikte. Jag har väl ett hundratal i min ägo och nu i mitten av januari skall jag redovisa mina "rön" om och omkring trätrådrullen.

När detta är slut fortsätter jag mina etnologiska studier som jag ser fram emot. Denna terminen blir fältarbete och jag går just nu och funderar på vad jag skall fältarbeta om och kring.

Jag fortsätter också att måla, brodera, sy, fotografera alltså ägnar jag mig åt det som jag tycker är roligt än mer, och det är ju det som är kryddan i livet.

I vår blir det dessutom en resa till USA och då hoppas jag att jag får förmånen att studera Amisch-folket som bor i de område som vi skall besöka.

Det blir en spännande vår- och sommar som jag går till mötes.

hälsar ewa-christine

torsdag 3 januari 2013

Terminsbyte.........

Nytt år, avslut av gammal termin och uppstart av ny termin.

Nu börjar fältstudier denna våren.......skall bli spännande. Jag längtar till sol, värme och vår/sommar. Det kommer snart

tisdag 1 januari 2013

Ibland ser man inte skogen för alla träden....

Är en devis som håller sig även idag. För mig innebär det att träden kan stoppa upp och man ser inte helheten. När vi ser på helheten så ser vi också delarna och delarna bildar helheten. Ganska enkelt egentligen.

Jag kan idag se mitt textila arbete, tillsammans med måleri och fotografi hur de har flera gemensamma nämnare och hur jag hela mitt liv arbetat med detta var för sig, men inte tillsammans som jag gör idag.
Men också mitt tidigare yrkesliv är en del av det jag sysslar med numera. Inte så att jag inte haft glädje och nytta av det, men mer så att idag knyter jag samman mina intressen och kan se och skörda det som blivit viktig för mig.

Så att lära för livet, i livet, hela livet är nästan samma sak. Det är bara det att det tar olika tid att lära sig förstå och tänka på meningen med det vi gör.

Jag hoppas att mina barnbarn lär sig detta och att dom aldrig slutar upp att vara nyfikna, våga tänka utanför "gängse banor" utan ser förbi träden och mellan träden och hela skogen och utanför skogen och under jorden på träden och luften, årstidsväxlingarna.

Ett träd symboliserar ju så mycket, men isolerat eller ensamt så har det en annan innebörd. Allt det som symboliserar olika saker har något att säga oss. Trädet är ett av alla symboler som funnits med oss i årtusenden. Jag undar vilka symboler som vi skapar idag och hur vi kan förhålla oss till dessa. Men också hur vi kan "få hjälp" av våra symboler. För de har något som vi vill förmedla. Oavsett vilken symbol vi väljer så har det något som vi vill uttrycka eller säga.

Jag har mina masker, vilka symboler har du?

En stilla fundering så här på årets första dag 2013!