På Gång.......

måndag 28 oktober 2013

Nya erfarenheter läggs till gamla


Lite mer om Kina
Det är spännande att se hur saker och ting förändras och hur saker och ting ändras inom vissa kulturer. För 20 år sedan så var det helt klart bara det traditionella kinesiska måleriet som fanns att tillgå, inget som kunde mäta sig med den tiden eller det sättet att se. Nu 20 år senare, så var mycket förändrat och det kunde man också se inom konsten, nutidskonsten hade smugit sig in om än inte så mycket, bara lite. Jag köpte med mig penslar från Kina, tycker att dom är vackra, trots att dom är nya så tt hhar dom "patina" mentalt för att jag hämtat hem dem själv (!)......om det nu är någon skillnad egentligen.

2 oförglömliga möten tar jag med mig hem, ett från en samlare och ett från en kvinnlig konstnär. Helt klart är det sådana möten som ger avtryck och intryck.

Nu skall jag smälta alla intryck och lägga dem samman med gamla vem vet kanske det ger ett nytt uttryck?

lördag 26 oktober 2013

En och annan naturbild.......


Det fanns vackra vyer, men efter en hel del letande. Här är vi vid "socker-topps-bergen" en helt klart annan bild än storstäder, landsbygd. Att färdas med båt utmed landskapet gav både lugn, ögonglädje och upplevelser. Den nya tiden (byggnationer, rivningar mm) gör sig påmind även här. I bakgrunden i bilden så finns det tom en byggkran. Kanske det växer upp en skyskrapa även här inom kort.

Det var mycket som var rivet i Beijing, nästan allt jag minns. Då för 20 år sedan fanns det några höghus och det var hotell mer eller mindre. Någon sa att med tiden kommer låghusbebyggelsen att försvinna och ersättas med skyskrapor. Så var det.........skyskrapa efter skyskrapa, betongblocks bostäder efter betongblocksbostäder. Kineserna köpte både en, två och tre lägenheter i spekulation trots att det stod tomma och trots att äganderätten endast är 70 år. Man undrar vad komma skall.

En bubla, ja kanske. Helt klart är att det är viktigt att k-bevara mycket av det gamla Kina som finns kvar, men vem ansvarar för detta?

Resan gav många tankar både i funderingar, tankar, men också nytänkande. Kineserna är stolta över sin utveckling - som tyvärr smutsar ner något otroligt!

På floden serverades bland annat "orm-brännvin", om jag tog en hutt, nej men maken!

fredag 25 oktober 2013

Mina redskap.........

Det har blivit några penslar med åren, olika penslar till olika tekniker. Nu handlade jag en speciell kinesiskt målarburk i porslin med tecken som jag inte kan läsa, men de är vackra och dekorativa.

Att måla abstrakt är också en konstart som tilltalar mig. Kanske främst för att jag inte är duktig på att avbilda, eller har det kravet att det skall "se ut som något" utan fantasin är det som råder. Jag blir mer och mer övertygad om att det abstrakta är det naturliga i mitt skapande, både inom det textila och inom måleriet. Att försöka efterlikna något och sedan måla eller sy känns inte rätt för mitt skapande.

Fantasin är ett av mina verktyg, den är jag så innerligt glad över och den skall våras.

Alla som är abstrakta skapande människor har sina fantasier, sina idéer och sina ideal!

Kina i ett nötskal..............

Grottbesök
Att ljussätta en grotta i alla färger blir ganska "nöjes-park-liknande" med massor av färger och upplysta fält. Kinas storstäder är neonljus belysta och den röda färgen är den som dominerar. Helt klart blev jag påverkad av färgkaskaderna som kom som kaskader både i grottan, i staden och på olika ställen som var upplysta. Ljus, färg, återanns både i måleriet, skådespelen, neonskyltarna, reklamen mycket påtaligt. Kvällstid så glittrade det och kaskader av färger kastades mot dig.

Jag kunde inte låta bli att tänka 20 år tillbaka då den varmt rosa, vackra gröna, lavendelblå färgen var den som var framträdande och jag kunde inte låta bli att tjusas av den fina färgsättningen i den gamla konsten. Visst har Kina gått framåt, men till det bättre? Nja jag vet inte...............

Att handla...........


Kina är en "gigantisk affär" överallt fanns det varor att köpa, överallt var det affärer, stånd, gatuförsäljning, på trottoarer, på cykelkärror, på gatan, allt som gick att stapla upp på där försigick en affär!
Plagiat i all oändlighet................och kineserna var stolta över sitt plagierande.

Mitt mål var att handla penslar och det målet uppfylldes. Härliga penslar, olika penslar och många penslar blev det.

Första starten var för ca 20 år sedan när jag köpte mina första penslar, nu kommer nästa fas. Jag laddar och tänker. Vart för det mig denna gång?

torsdag 24 oktober 2013

Kina i går, Kina idag

Kina och framför allt storstaden Beijing hade förändrats sedan jag var där för 20 år sedan. Det fanns inte mycket kvar av det gamla. Varken när det gäller byggnader, kultur, ungdomsvördnad. Några saker var sig likt. Man spottade fortfarande på gatan hej vilt. Svabbade med svabbar som man gjorde själv. Fotot tycker jag är vackert det är fortfarande så att färger finns kvar och dom är vackra. Samt att jag upplever att det är lika mycket folk trots att man infört "barnbegränsning".
Det var kanske renare i Beijing idag än tidigare och man visade stolt upp hur man rivit allt skräp och byggt upp fina hus. Det byggdes överallt mastodontkvarter för bostäder och spekulation. Vad kommer efter detta..........?

Själv letade jag efter inspiration till mitt skapande inom måleri, broderiet. När jag var där för 20 år sedan började jag måla och nu kändes det som om det var dags att fylla på igen. Förra gången var det mer organiserat för min del, jag fick chansen att gå på kurs........denna gången var det lite annat och nu kom det till mig oväntade möten som helt klart kommer att både inspirera och ge mig nya utmaningar.

Det var helt klart en form av tidsresa i många tappningar som jag gjort, både när det gäller mentalt och upplevelsemässigt men också utvecklingsmässigt. Nu stundar tid för eftertanke, titta på kort, förbereda nya utmaningar och framförallt försöka att dokumentera med hjälp av mina köpta penslar minnen, intryck och funderingar på "svenskt vis".


Kina 2013


Åter hemma efter en lång, fantastisk rundresa i Kina. Helt klart upplevelserik och omtumlande. Massor av intryck, inspiration, tankar och funderingar.
Det är 20 år sedan jag var där förra gången och började då måla "kinesiskt måleri på Svenska" och nu har jag fyllt på och kan ta ett steg till. Förändringar, rivningar, har varit stora och omfattande i Peking, där nästan alla de gamla husen ersatts av skyskrapor. Redan då sa man att mycket skulle rivas och så var det. Synd, ledsamt och hemskt. Det fanns ett och annat kvar, och vissa städer hade bevarat den gamla atmosfären. Kina har blivit en gigantisk "butik", det såldes varor överallt, jämt, hela tiden och plagiaten var kinesernas stolthet.

Det som var underligt är att man lät husen förfalla, för att sedan bygga upp en skyskrapa, inga K-märkningar här inte.

Det var helt rätt att resa runt omkring i Kina och vi höll oss i "Mittens Rike" vilket har gjort att resan var över våra förväntningar. Under några dagar kommer jag att visa bilder och funderingar om och kring detta gigantiska land.

lördag 5 oktober 2013

Ralph Lauren..............design

Ett "kaffe-lapptäcke" med fin design
Jag har alltid varit vid havet på alla somrar som barn. Tylösand, Frösakull, Hallandskusten. Här har jag badat vadande, dansat på sommardansbanor, lärt känna många härlig människor och träffat mina kusiner på mammas sida. När vi som barn fikade i "sanden" så hade vi alltid fina täcken vi satt eller låg på och det som slog mig var att när jag blir stor skall ja sy ett täcke att ha på stranden. Nu blev det inte så förrän förra året då jag hittade vackra blå/vita lappar stuvar i min mors sylåda av Ralph Lauren. Täcket syddes klart och handquiltades.
Sedan bar det sig inte bättre än att Lapphexorna skulle ha utställning i Mölndal på Mölndals Museum och det var just blå/vitt. Där har den nu varit i nästan 2 månader och nu är den nerpackad och på väg till Danmark.

Jag ser redan framför mig kaffe-korg, lapptäcke, sol, salta bad och härliga sommardagar.

Ibland behövs inte så mycket för att det skall bli något.

Lapptäcke eller Quilt........

Både namnet lapptäcke och Quilt är gångbart namn idag. Men tidigare en gång i tiden så gjordes dessa lapptäcken av utslitna kläder och andra tyger. Då passade man inte ihop utan tog det man hade tillgång till. Ett sätt att återburna avlagda textilier. Idag har traditionen också en innebörd med åkerbruk men inte av samma kaliber, här är det inte fattigdom utan överflöd som gäller.

Dagens bild är en quilt som jag gjort av tyger som är bland annat från Eva min döda saknade vän och tyger som använts både av mig och min familj. Den har en plats hemma hos Evas son idag och jag hoppas att han glädjer sig när han använder den. Tror att det blev en stor julduk av quilten.

Det är faktiskt riktigt roligt att göra något så påtagligt som en quilt, sitta och handquilta och tänka på någon så som denna är gjord. Många minnen passerade revy, många tankar och många glada stunder - lite som ett sorgearbete. Någon berättade att hon hade gjort ett lapptäcke av makens gamla skjortor när han gått bort - jag förstår varför!

Sorg kan bearbetas på många sätt, här blev det en glad quilt och Eva var glad!

onsdag 2 oktober 2013

Symboler


I alla kulturer finns symboler av olika slag. Jag har letat och ritat symboler så länge jag kan minnas och jag har nog hittat ett eget symbolspråk när jag målar och ritar. Detta har jag också kombinerat i mina broderier men inte varit så tydlig med. Denna terminen handlar mycket om symboler och symbolernas värde. Hur jag kan med hjälp av symboler "tala" i mitt skapande.

Att hitta uttryck i mina "gubbar" har roat mig och här har du tre uttryck, kan du tolka dem??