söndag 10 maj 2015

Fotografi, Textilt skapande och Måleri......vilka insikterLite intressant är det ju, hur vi ser på saker och ting eller hur? 

Insikter, åsikter, utsikter, tre roliga ord som har flera bottnar. Insikten om att jag tycker att mitt fotograferande genom åren har givit mig allt vad bildskapande har att ge. Här kan jag återge verkligheten, här kan jag dokumentera, och här kan jag leka och vara fantasirik. Här är det bara jag och motivet som finns för tillfället. Inga måsten, inga skall och bör, inga pekpinnar. Om alla gillar det jag gör, nja det vet jag kanske inte, men det viktigaste är ju att jag själv är nöjd. Mina motiv är mestadels sådant som andra förkastar och som jag älskar. Jag fick min första kamera när jag var 7 år av min pappa som kom från amerika och det var inte många 7 åringar som hade en sådan på min tid. 

Tänk så många kort det har blivit genom åren och så många olika kamror som passerat revy. för att inte tala om all den dokumentation jag gjort genom mitt tidigare yrkesliv. Ja kameran har varit en ständig följeslagare och kamrat.


Då kameran varit min följeslagare i flera årtionden så har nålen också varit det. Men här är det ett annat förhållningssätt som passerat revy. Att jag skall sy med höger hand (fast jag vägrade) och hur jag skulle lägga stygnen, att jag skulle lära mig att sy rakt (och jag som var vänsterhänt, skelögd) det var många timmars arbete att göra som fröken sagt, att vara duktig, duglig, ända tills jag bestämde mig på 70-talet att bli fri och fick möjligheten att brodera fritt, framförallt i min mors handarbetsaffär där jag fick brodera upp efter eget tycke och efter egna infall skylten och folk började fråga om det fanns mönster och garn till mina skapelser. Tänk då log jag många gånger för mig själv, när mamma sa, nej tyvärr......detta är min dotter som gör för mig till skylten. Tänk så stolt hon var trots allt (ja jag också förståss). Och insikterna sa mig att det var tillåtet att vara fri och skapa efter eget huvud och inte alltid brodera eller sy efter mönster.

Även om det hördes många åsikter om vad som var riktigt och hur baksidorna skulle se ut!Mitt måleri, det har inte så många år på nacken, ca 25 år blir det i år. Tiden går och det är nog genom måleriet som jag idag har fått mycket insikter och hört åsikter massor av åsikter. En hel vetenskap även detta. Insikterna kommer ständigt och helt klart så skiljer sig åsikterna åt om vad man skall måla och vad man skall använda för material, precis som inom det textila och inom fotografiet också.

Sammanfattningsvis kan jag väl konstatera att konstfoto, det fria textila skapande, och det icke figurativa inom måleriet är det som lockar mig och min fantasi. 

Mellan allt detta har jag lärt mig att göra papper, binda böcker, men också gått en lång utbildning inom design- och formgivning inom det textila området. Allt detta tillsammans har givit mig så många glädjefyllda dagar och insikter. Känner att jag har en gedigen grund att stå på och att jag har en spännande framtid och nutid att gå till mötes.

Tänk så bra det är med insikter, och så mycket åsikter det finns inom varje område. Med detta tänkte jag att utsikterna är goda eller hur?

Så min åsikt är nog följande: Våga mer.................och ha Roligt, det är vi värda!


Inga kommentarer: