På Gång.......

måndag 30 november 2015

Att gå från någonting till någonting...........



Så kom jag till ett beslut, olja är inte mitt element, jag lämnar oljefärger, olja och vax, och även akryl.
Ibland behöver vi göra saker länge, testa, pröva och även känna efter.

Min sista del av skapandet med olja var oljetryck, roligt, kul, men inte tillräckligt för att jag skulle fastna.

Här har jag tryckt med min mors virkade rutor som hon gjorde i början på 1900-talet och jag det nästan 100 år senare. Det är helt otroligt vad tiden rusar iväg. Hon gjorde detta innan jag föddes, och jag använder det så många år senare. Skulle varit kul att hon fått se det, men ibland tar saker och ting tid att göra, tid att besluta, och tid att pröva..........allt detta har jag gjort!

söndag 29 november 2015

Första Advent och Utställning



Så kom då "Första Advent" och endagsutställningen i Kyrkbyskolan i Kungsbacka. Vi var först ut med att ställa ut då Kyrkbyskolan öppnade dörrarna för att visa upp lokala konstnärer. Så många som kom, under första timman var det mer än 200 som gick igenom de 2 utställningshallarna. Så roligt och visst blir vi glada.

2 verk hade jag med i blandteknik.

Och nu packar jag till Utställningen i Hembygdsgården Kungsbacka. Den håller lite längre hela en månad. Och visst har detta året gått fort med hela 8 utställningar. Föreningen Fritidskonstnärerna i Kungsbacka är aktiva, hela 60 stycken glada fritidskonstnärer har det blivit och vi växer och blir fler.

"utan titel"


Nu har jag funderat från och till på mina alster, namn och vad jag skall göra. Hade en idé att jag inte skulle namnge något av mina textila verk, inte heller mina foto och det har inte vållat någon tankemöda. Men så kom jag till måleriet och här skulle jag ha namn……..på mitt/mina alster.

Jag funderade, funderade och samtalade och diskuterade och jag bestämde mig för ett ställningstagande "utan titel" fram till jag hittat något bättre.

Så bilderna jag producerar, skapar, experimenterar mig fram till är "utan titel" samtliga. Behöver man då mer så finns det siffror som väl är.

Utan titel är helt klart ett ställningstagande med många bottnar och då överlämnar jag till betraktaren eller den som tittar på mina verk att själv bilda sig en uppfattning.

Utan titel känns lockande!

torsdag 26 november 2015

Alla dessa "tekniker"



Nu har jag nog testat alla delar av oljefärg, oljemåleri, och oljetryck.  Även Enkausiskt måleri.
Roligt och lärorikt

men,

men,

men, jag säger bara: "vilken tid det tar att torka"!!!!!

Många utbildningar och många workshops och många experiment har det blivit genom åren. Och det bästa av allt är att jag lär mig mer och mer om mig själv, mitt tålamod och vad jag vill fortsätta att fördjupa.

Jag återgår till vattenbaserade tekniker det är svårt att övertala en gammal hund att sitta helt klart!

Jag älskar mitt tusch och min akvarell! Fritt skapande, svårt att bemästra och det finns så många tekniker som är både rogivande, utmanande, insiktsfullt att jag skall lägga oljan åt sidan.




Sätt färg på tillvaron...

Som jag ser det så handlar mycket om att vara "egenaktiv" dvs inte sitta bara och fördjupa sig i saker som inte är, eller inte borde, eller som skulle...........

Det handlar snarare om att våga känna efter, sådant som är betydelsefullt, meningsfullt, och glädjande. Det ansvaret har vi för oss själva och våra närmaste. Visst kan livet vara "olika" och inte alltid på topp. Visst kan omgivningen vara "annorlunda" och visst kan saker och ting vara obekväma, rent ut sagt otrevliga - och vi påverkas. Trots detta så har vi ett ansvar att försöka ge oss egenglädje så att energibägaren fylls.

Det är då jag kan tillföra färg, skapa något i färg, och umgås med färgen i ett syfte att bli glad, uppmuntrad och trivas bättre.

Idag saknar jag solen det är grått och jag ser allt det grå som påverkar mitt sinne, grått hus, grå väg, grå himmel, grått berg, grått landskap, och mitt sinne behöver påfyllning.

Slutsats, om det skall bli någon energi här idag så får jag själv sätta färg på tillvaron och då kanske jag färgar av mig till mina nära och kära!

onsdag 25 november 2015

Berättande fotografi…….


Berättande fotografi………
Jag ville dokumentera tid som gått.
Jag ville också att betraktaren skulle stanna upp och tänka på vad detaljerna är och kan göra med våra liv
Jag ville ta något som gått ur tiden
Jag ville få en "känsla och en ton" i bilderna.

Om jag lyckats, kanske, kanske inte…………….

tisdag 24 november 2015

Abstrakt………..




Hav, blått, rost, sand……………………behöver jag säga mer?

Jo, detta är ett av mina collage som jag tänkt förvandla vid tillfälle till något textil!

Ibland tänker jag mina målningar, mina foto, lever ett eget liv, och vissa av dem tar jag till mig till hjärtat och skapar i textila bilder.

Kärleken till färg, form, stygn, och det abstrakta ger mig en sällsam lycka!

Blått

Just nu håller jag på att utforska den blå färgen, hur den uppför sig i bild, i måleri och i mitt textila skapande.

Utforskandet i sig är spännande, men också intressant för det finns mycket som är blått och många nyanser finns.

Den blå färgen står för "Livskvalite" för mig personligen, den har med himmel och hav att göra,  blått är nyansernas nyans och en gammal färg som har sin historia och sina anor.

Jag säger blott detta:

Blått är flott!

lördag 21 november 2015

Bilder........bilder....bilder




Bilder skapas av olika utryck och olika material. Kunskap läggs till kunskap, bilder läggs till bilder.
Skapandet i sig är ett äventyr och detta äventyr ger olika uttryck. Helt klart så blir bilderna inte till av ingenting utan kunskap bygger på kunskap, och utveckling sker.

Svart med färg, tryck och skapande är intressant att följa. Det sägs att man skall ha jobbat sig igenom 10.000 timmar innan man ser resultat av sitt personliga skapande. Helt klart så har jag passera detta flera gånger nu.

Vissa färger ger mer effekt än andra, här är ett exempel.

Ett färgrikt liv behöver sällan revision!

fredag 20 november 2015

Teckna med tusch



Av hjärtans lust...........

Att teckna med tusch är nästan lika spännande som måla med tusch. Att förstå tuschens egenskaper är precis lika spännande som att förstå akvarellfärgerna. Tuschet talar på ett helt annat sätt och är både utmanande och svårtolkat precis som akvarellen men på två helt olika sätt.

För mig blir det mer och mer klart att de vattenbaserade teknikerna lockar mer. Oljan och Acrylen är roliga på sitt sätt, men tusch, akvarell är mer spännena. Tror att det har med personlighet att göra.
När det gäller tusch och akvarell så kan man inte göra om någonting utan får finna sig i eller lura ut hur man skall gå vidare. Det är både svåra, utmanande, lockande tekniker som jag tror jag kommer att föra med mig resten av livet och utvecklas tillsammans med.

Kärlek är hjärtat fyllt............av!

torsdag 19 november 2015

Lokala reportage och artiklar........




Utställningar på G.............
Till första advent så blir det 2 utställningar där min målargrupp och jag ställer ut tillsammans med ca 60 överiga deltagare i vår konstnärsförening som funnits 1 år nu. Under året har det varit 6 utställningar så på latsidan ligger inte vår styrelse.

Skall bli kul att vara med igen!

måndag 16 november 2015

Textile Art............



Detaljbilder från ett större textilt arbete. Idag ser jag vilken tid jag lagt ner och lägger ner på det textila. Inte alls tillnärmelse så mycket tid inom fotografi och måleri. Timme, efter timma arbetar nålen igenom tyget. Stygn läggs till stygn och de arbete jag gör idag tar veckor, ja faktiskt månader och år att göra och slutföra. Det är som en stilla meditation när jag sätter mig ner och tar mina tyger i handen och skapar och formger varje liten detalj. En underbart skön avkoppling - som ger både glädje och eftertanke.

Ja så ställer jag mig frågan, vad skall jag med alla mina bilder, mina målningar, mina textila verk? För vem gör jag dem? Varför gör jag dem?

Svaret är ganska enkelt. Det är alla de bilder jag har inom mig, att få lov att utan prestation, att utan att behöva ha det som "levebröd" skapa mina bilder är som att andas, som att leva och känna lyckan och samstämmigheten. När jag tillsammans med maken sitter och tittar på tv (om jag nu gör det, säger jag och ler), känna samvaro, dricka en kopp kaffe, ha mitt arbete i knät det är lycka!

söndag 15 november 2015

Teckna med tusch..........


Att göra egna penslar är en utmaning, att teckna med tusch likaså, att måla är ett äventyr, och att brodera är en konst. Fotografera är en njutning och tillsammans bildar alla dessa konstarter guldkorn i min vardag.

Tänk vad tacksam jag är att ha denna möjlighet både mentalt, känslomässigt och "handgripligt"....något som jag är mycket glad, tacksam och ödmjuk inför.

onsdag 11 november 2015

Snart projektuppstart...


Det latinska ordet för projekt är "projicere " och betyder utkast och detta var från ursprunget en plan.
Projekt idag är mer ett "uppdrag" som utförts tillfälligt och åstadkommer i förväg ett bestämt resultat. Det har en tidplan, arbetsplan och åtgärdsplan. 

Från mitten av 1900-talet har ordets betydelse förskjutits till att förutom planeringen också avse genomförandet av planen. 

Alltså jag har en projektplan som skall mynna ut i ett projekt. Så snart startar jag upp detta mitt projekt........

måndag 9 november 2015

Vidgade vyer.......


Att utvecklas betyder att rubba cirklar, att testa gränser, att ifrågasätta sig själv och sitt arbete.
Men också att studera, motivera, inspirera sig själv att testa, öva och öva och återigen öva.

Ibland är det frustration att inte kunna bemästra, men också tjusningen att just inte kunna styra - styra över färgerna, pigmenten, material utan upprepning, att göra om och om igen och se att det inte går att styra är en slags rubbning av åtminstone mina cirklar.

Inget är förbestämt - precis som livet!

söndag 8 november 2015

Reflektioner....





En fundering som kan infinna sig är har vi yttre och inre färger, och har vi inre bilder som vi vill illustrera med hjälp av färger. Vilka färger lockar oss, och hur lockar färgerna oss till det vi gör.

Inom foto, måleri så finns det åtminstone hos mig samstämmighet i färgglädje, inte alls samma som när det gäller textila arbete.

Om jag känner lugn, harmoni, balans så speglas mina arbete av detta...........likaväl som tvärt om.

Ibland så finns också glädjen att testa något helt annat, och jag har upptäckt att livet är ett steg fram och två tillbaka, ibland två steg fram och ett tillbaka, och tom tre steg fram och ett tillbaka. Glädjen är att se hur saker och ting faller på plats och hur mina skisser påverkar mitt arbete.

Nu går vi in i vintermånaderna, och det är också en mer mörk och stillsam tid. Tid till eftertanke och tid till reflektion.

fredag 6 november 2015

Händernas magi.........



Händerna är magiska, dom utför det vi "ber" dem om, det vi tänker och känner oavsett det är textilt skapande, måleri, kroki, fotografi, matlagning och tom städning. Vi använder våra händer och alla våra fingrar till massor av göromål. Ibland så tänker jag på de som målar med munnen, eller med hjälp av tårna, hur de har hittat verktyg i ett dilemma.

Våra händers magi, kan skapa storverk i alla lägen, när vi skriver på datorn, ringer i telefonen, läser på läsplattan, eller när vi fixar däcken på bilen. 

Birgitta Andersson myntade en gång att hon var så glad i sina fötter. Jag är så glad i mina händer också, de fyller mig med glädje.

Tack Eva, för jag fick låna dina "kroki-händer".....

Fine Art Photography............"var-dag"



Att sträva mot ett mål, ett personligt mål har alltid stått högt upp på min personliga livsplan. Att försöka göra bilder (både inom textila arbete, måleri och foto) som berör mig. Jag gör mina bilder för att jag skall bli glad, vara lycklig, känna harmoni och tillfredställelse och säga till mig själv, visst kan du Ewa-Christine. 

Dagens bild är Bild nr 1 (av 3 bilder) som jag har med på Uställning Fyren, där Kungsbacka Fotoklubb just nu hängt sina bilder. Bilderna berättar om en svunnen tid då det var i bruk. När de saker jag avbildat hade en funktion. Tiden har sprungit förbi och idag är det mest skräp och inte till någon nytta alls, förutom för mig som fann objekten.

Ibland blir det detaljbilder och ibland bilder på hela objektet. Här är det en del av en barnvagn som hörde till 1800-talet. Dess slitage, och dess bildpalett fångade mitt öga och jag kände nostalgi och faktiskt lite frustration över tiden och framfarten av tid som jag kunde spåra.

Att fånga något på bild är klurigt, men spännande lika spännande som det är att ha en pensel i handen och se om färgerna, formerna kan framträda som jag vill, eller när spänningen i ett textilt arbete formar sig timma efter timma, vecka efter vecka och en dag efter 35 veckor är klart. Skapandet för mig är ett sätt att förhålla mig till omvärlden. Tycker att mina tre "konstarter" går hand i hand och mitt skapande kan ta mig ut på vilda äventyr.

torsdag 5 november 2015

Jag vill........




Arhimedes sa i dödsögonblicket - Rubba inte mina cirklar!!

Och jag säger: vad händer om jag rubbar mina cirklar?



Jag vill:
-rubba mina cirklar och vakna till
-göra upptäckter och få nya perspektiv
-söka svar på mina frågor, få nya tankar
-att varje stygn, varje penseldrag, varje
  knapptryckning skall beröra mig
-följa impulsiviteten och leken
-experimentera, tänka och inte tänka
-hitta en nebulosa (galax) som är min egen
eller som bara jag besökt
-rubba cirklar på en ”uppspänd yta”
-TACKSAMT ta emot en bild som bara 
  blir till

ewa-christine

tisdag 3 november 2015

Konstnärligt fotografi eller abstrakt foto.........kan vara en nebulosa!


Lite spännande är det att tänka "konstnärligt fotografi", ett foto av en av mina målningar. Jag har en förkärlek till "nebulosor" och det har jag skapat en del genom åren i textil. Nu fortsätter mitt sökande i bildskapande med nya typer av nebulosor. Nebulosor är icke figurativa och det lockar mig.




Ett abstrakt foto..........


Ett abstrakt foto...........



Ett abstrakt textilt arbete med inspiration......



En abstrakt målning avfotograferad.......



Har dom något gemensamt?

För mig är det den personliga friheten som är viktigast. Frihet att skapa, frihet att använda höger eller vänster hand, eller rent av båda händerna samtidigt!
 Men också frihet att antingen tycka om eller inte tycka om......att våga vara fri kräver mod.
Mod att stå för det som är viktigt, mod att se att du blir sedd men ändå inte, mod att våga fortsätta och testa, experimentera och mod att ha personlig glädje och inte nedslås.

Personligt uttryck skapas endast genom att försöka producera en bild som syftar till något mer än rent realistiskt återskapa något. 

Det är så populärt att överlåta åt betraktaren och betraktaren skall lägga sina speglingar på det som jag gjort. Men jag har ett tydligt mål, ett syfte och ett budskap som jag hoppas kommer fram i mina bilder.


En definition AV Konstnärligt fotografi återfinns hos Casell Cyclopedia of Photography AV Bernard E James :

" " En ofta använd men något vag term . Tanken bakom det är att producenten av en viss bild har syftar till något mer än en rent realistisk återgivning av ämnet , och har försökt att förmedla ett personligt intryck "



måndag 2 november 2015

Fine Art Photography..........


Lång dags färd mot natt...............eller förgången tid!

Jag ville gestalta föremål som gått ur tiden, som har ett värde för mig personligen, och som haft ett värde en gång. Jag tycker det är vackert och jag tycker det har ett skimmer av romantik kring sig och det är min förhoppning att jag kunnat gestalta detta. Bilderna representerar "fri-tid, var-dag och frihet" för mig.

Jag gör detta för kärleken till det gamla, från en svunnen tid som inte kommer tillbaka. En påminnelse att vårda det vi har, eller värna om det som var.

Jag hoppas att du stannar upp, tittar på mina bilder, tänker på något som fångar dig och ditt öga.