söndag 29 mars 2009

En av mina "passioner".................


En av alla mina passioner är "spets" och "spetsar". Allt ifrån knypplade, sydda spetsar till broderyr, virkade spetsar - ja i stort sett allt som påminner om spets. Även engelska vitbroderier ligger inom denna passion.
Spetsar är som "livet själv" för mig. En massa trådar som sätts samman till ett stycke. I vackra mönster, och ibland slingriga långa upprepande rader.
Ordet spets är en benämning på dekorativa genombrutna textilier som är tillverkade av en eller flera trådar och då av lin, bomulle eller silke. Spetsen kan vara knypplad, sydd, knuten, flätad, vävd, virkad eller stickad. Av alla dessa tekniker så har sydda och knypplade spetsar haft högst anseende. Man kallar det också i forskarkretsar för äkta spetsar för att de tar så lång tid att tillverka.
Sedan jag var mycket liten flicka har jag samlat på familjens spetsar och genom åren har det också utökats till att jag rest mycket och då haft ett särskilt "öga" för att hitta någon mer klenod till min samling.
Jag har påbörjat en dokumentation av alla mina spetsar. Och det känns härligt att ha dem och se på det fantastiska hantverk som ligger bakom. Oavsett om dom är sydda, knypplade, virkade eller stickad.
Bilderna idag är från 1700-talet och 1800-talet. Bägge spetsarna är handgjorda.

3 kommentarer:

Mimi sa...

Så underbart vackra spetsar! Tänk vilket enormt arbete som ligger bakom - timme efter timme har gått åt till att framställa dem!

MARLENE sa...

Det är så underbart vackert med spets.... sedan gillar jag ordet också. På både franska och Danska heter det "blonde" vilket inte alls är lika vackert. Engelskans lace är också ett ord som beskriver det sköna.

ewa-christine sa...

Tack Mimi och Marlene för era tankar. Visst föder spets många tankar både i det förgågna, men också i nutid!