måndag 1 juni 2009

Screentryck.......................


Bilden idag skall föreställa "vikingar i viken" och när jag satt och quiltade så tänkte jag på vad vår intuition kan göra i vårt skapande. Då det blir mer och mer accepterat att intuition är en natrulig förmåga, så kan man både söka sig fram och använda intuitionen mer medvetet.
Att använda intuitionen kan vara en "fin" vägvisare. Intuitionen är ju en förmåga till omedelbar uppfattning eller bedömning utan (medveten) tillgång till alla fakta och är motsatsen till logik.
I den skapande processen eller när vi skapar så kan vi utveckla denna förmåga och det handlar också om att använda våra sinnen och hur vi tar till oss kunskap.
Det är roligt att medvetet fundera kring kreativitet, intuition och skapande i samband med mitt eget skapande. Och jag tänker på hur både ord och handling har påverkat mig i mitt liv. Rationell betyder ju användning av förnuftet, kommer från latinet och har blivit liktydligt mer eller mindre med "sunt förnuft", och irrationell kan då tolkas och skulle betyda "antydan till galenskap" eller nonsens.
Vad har då detta med min Mini-Art-Quilt att göra?
Jo det är nog en nonsensquilt, en test i sitt slag från övningar med Screentryck som jag gjorde i vintras. En ful gamal gardin i grått och beige som gjort sitt använde jag till att testa med olika tryck och olika färger. Redan då när jag höll på med trycket så hade jag en känsla (intuition) att hela stycket skulle bli olika, men det skulle finnas en grundton.
Idag när jag har valt ut delar av stycket så ser jag att det kan bli en "serie" som både blir likartad men också skiljer sig åt. Jag hittade en ton i tyget. Intuitionen sa mig, gör något galet av det och ha kul!

4 kommentarer:

Gunnels blog sa...

Den passar så bra till bakgrunden.Kan nog bli en fin serie. Och intuition är bra när man skapar!

Silke sa...

Dear Ewa-Christine, thank you so much for visiting my blog and leaving that helpful comment! I love the look of your blog and your art, but wish I spoke Swedish!! :) Silke

ewa-christine sa...

Tack Gunnel, vi får se vad som döljer sig i dessa färgkombinationer.

Silke thanks for visiting my blogg.

Jane S sa...

Galen eller ej, den tilltalar mig mycket. Jag ser fram emot fortsättningen!