söndag 14 augusti 2011

Mitt röda textilarmband.........

Så var det röd utställning och något rött skall jag väl ha på mig. Det fick bli ett rött textilt broderat armband med en knapp från 20-talet och pärlor.

En sak som jag funderat på är ordet "förändring" genom åren. Både när jag arbetade och nu när jag skapar. Förändring och flexibilitet hör ihop. Både stora och små förändringar kräver tankearbete. Det händer saker i vår hjärna när vi bestämmer oss för en förändring eller tvingas till en förändring. Flexibilitet är förmåga att böjas utan att brytas sönder. Det handlar om att anpassa sig så att man "växer med förändringen". Det sägs att kris leder till utveckling och utan kris sker ingen utveckling (detta konstateras oftast i efterhand gång på gång). Grekiskans ord "kairos" betyder "gynnsam tidpunkt och detta är intressant tycker jag. Kaos, kris tror jag härstammar från grekiskans ord kairos. Det beror på vem som är utsatt för förändring om du ser att något kan förbättras, eller du ser det som en utmaning, en resurs i arbetet eller privatlivet, eller att du längtar efter att sätta igång en förändring som leder någonstans. Men du kan också se det som något helt nytt, kasta om dina möjligheter, tänka i helt nya banor, gå ifrån de gamla, helt enkelt en ny chans.

Det är alltså det positiva resultatet som är förändringen, inte processen dit, här kan det oftast vara riktigt svårt och arbetssamt, men i efterhand så är det inte samma känsla för då visar oftast resultatet på något bättre.

Och då kan man väl säga att målet är en del dvs förändringen och vägen (dvs processen till målet) är två viktiga komponenter i allt förändringsarbete.

Varför skriver jag detta. Jo, jag håller på med en förändring som känns spännande, utmanande och vild och jag tänker på om min mor levt idag (hon skulle blivit 100 år idag) så hade hon kunnat se på min förändring och utveckling genom åren, men också den utveckling som vi alla gått igenom. 100 år är ingenting egentligen utom ett enda långt förändringsarbete från någonting till någonting.

Alltså kom jag fram till att förändring är något som vi aktivt skall arbeta med jämt, inte isolerat och då och då. Vi skall ifrågasätta det vi gör, hur vi gör och varför vi gör på ett visst sätt. När vi kan förändra då kan vi också utveckla. Det är det som jag tror på idag!

Måtte jag alltid kunna förändra och förändras!!!!

2 kommentarer:

Pysselpalatset sa...

oj vilket vackert armband... Du e så himla duktig och kreativ. tack för dina rara ord... de värmer mitt hjärta kram J

ewa-christine sa...

Skall ha det på utställningen nu den 20/8 Vernissage.....tänk att detta är min 3e separatutställning.