måndag 6 juni 2016

Glädjetuppar........


Så var det det där med Tuppar!
Många blev dom och fler blir dom i min "tuppgård". 

Vi vet ju att tuppen gal i tidig gryning och den är också symbol för ljus och eld. Galandet kunde ses förr som ett tecken på att jaga bort mörkret och låta ljuset komma fram. Men också att jaga bort onda makter. 
Att vakna med tuppen, är ju också att se dagen gry, solen går upp och viljan att försvara och beskydda flocken så tuppen är också vaksamhetens och stridens främsta symbol. Men också en symbol för manlighet, kraft och uppståndelse. Tuppen är i den grekiska mytologin dessutom helgad till solguden Apollon och krigsguden Ares. 
Vidare i mytologin så i Kineiska zodiaken är de som är födda i "tuppens tecken" smarta, metodiska, effektiva, stolta och uppriktiga. Men de kan också ha arrogans, bestämdhet och skrytsamhet och därför så får dom passa på detta noga. Även i de germanska mytologiska berättelserna finner vi tuppar. 
Kyrktuppen på kyrktornen är gjorda så att tuppen vänder sig mot vinden "och den andliga gryningen" som möter tuppen och försvarar oss mot fiender. 
Frankrikes tymbol är tuppen, då som en stridens, beredskapens och vaksamhetens tupp. Även Portugal har tuppen som symbol och då som visetssymbol. Bakgrunden till detta är att en pilgrim på väg till Santiago de Compostela blir oskyldigt dömt för stöld. Pilgrimmen hänvisar till tuppens galande (3 gånger som i bibeln),  om han blir dömd (en slaktad tupp), och domaren räddar honom och ber om ursäkt. 
Redan på 1500-talet så introducerades en äggvärpande tupp i ABC-böckerna, äggen var guldägg och värptes som belöning till duktiga och flitiga barn. Som barn hade jag en tupp och den var min älsklingstupp varje påsk i många år.......som fylldes med ägg i Påsktider.
Så tuppar som symbol är en gammal företeelse..........oj så roligt att skapa dessa fantasituppar med lite tankar runt! Det kommer säkert flera!!


Inga kommentarer: