torsdag 30 september 2010

Att resa.............

Skapande människor har alltid "rest". Resa kan vi göra på många olika sätt. Jag har haft förmånen att få besöka många platser genom åren. Alla dessa platser har givit mig intryck och avtryck av olika slag. Olika bilder finns på "näthinnan".

Jag tänker på hur vi på olika sätt dokumenterar detta vårt resande. En del skriver böcker, andra har fotoutställningar, några har resandet som hjälp i sitt målande eller textila skapande.
För mig har fotot varit en del av mitt skapande genom åren fast jag inte har sett det på detta viset. Det var för ett antal år sedan när en handledare till mig sa "tar du kort eller foto eller bilder" som jag började fundera över detta mitt bildintresse.

Med detta vill jag säga att vi kan fotografera av olika skäl, och av olika inttressen. Bildskapandet har följt mig genom åren hand i hand med det textila skapandet. Vi kan studera bilder, förbättra bilder, ha foto som hobby, men vi kan också använda bilden aktivt i det vi vill arbeta med eller studera.

I mitt tidigare yrkesliv var det dokumentationen och bildsituationen som var det framträdande, idag är det andra saker som lockar mig med kameran. Samtidigt som jag också känner stort intresse för andra som just tar "bilder".

Dagens bild lockade mig att ta, ser ni mannen som står längst ner till höger och funderar på om han skall ta ett dopp? Ni undar kanske tog han doppet, jo, han hoppade i! Men det gick inte att få på bild.

2 kommentarer:

Gunnels blog sa...

ja det är en intressant diskussion. Att vara bildskapare kan ju gå till på många olika sätt och vis, det beror ju mycket på om eller vad jag vill berätta med min bild, mitt foto. Om jag vill dokumentera och visa den sk "objektiva" sanningen, eller om jag vill visa "min bild av verkligheten" hur jag uppfattar den. Om bilden ska användas sedan till något annat eller bilden har ett egenvärde i sig !
Hörde just från Göran Segeholm i min kurs några tänkvärda ord:
"...fotografi måste inte gå ut på att försöka återupprepa synintryck så naturtroget som möjligt. Det kan lika gärna eller hellre, handla om att se världen på nytt sätt"

ewa-christine sa...

Just precis det var det jag ville visa med bilden idag av den "lille mannen som badade i den stora staden" lite av hur en stad utvecklas, men behoven kvarstår!
Kul inlägg........